Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κάθε σπίτι και κομπόστ

του Δημήτρη Μπούτου κομπόστ, μποστάνι, Δήμος Αθηναίων

Κι αν ο Άντυ, με τα ζηλευτά μποστανίσια κόλπα του, δεν μας έχει ακόμα πείσει να σκαλίσουμε εκείνο τον ξεχασμένο κηπάκο και να τον θρέψουμε με λίπασμα οργανικό από τα άξια χέρια μας, έρχεται ο Δήμος Αθηναίων με κάδους κομποστοποίησης να παρακινήσει ως και τους νωθρότερους bostanistas. Με σκοπό κάθε νοικοκυριό να διαχειρίζεται τα δικά του βιοαπόβλητα ανακυκλώνοντάς τα, η Διεύθυνση Καθαριότητας - Ανακύκλωσης και Συντήρησης Μηχανολογικού Εξοπλισμού του δήμου αποφάσισε να διανείμει δωρεάν κάδους οικιακής κομποστοποίησης.

Photo: stefan-szczelkun@Flickr
Photo: stefan-szczelkun@Flickr

Η χωρητικότητά τους, περί τα 300 lt και είναι ό,τι πρέπει για τις φλούδες των λαχανικών, τα κομμένα κλαδιά και φύλλα που μέχρι πρότινος πετούσαμε απερίσκεπτα σε σακούλες και κατόπιν στους συμβατικούς κάδους της γειτονιάς. Τι άλλο μπορούμε να ρίξουμε εκεί; Τα περισσότερα μαγειρικά και κηπευτικά μας υπολείμματα - ο Κώστας Λιονουδάκης μας κατατοπίζει εδώ σχετικά με τις καταλληλότερες πρώτες ύλες ενός σπιτικού κομπόστ.

Τούτος ο κάδος πρέπει να τοποθετηθεί σε μέρος ανοιχτό, ιδεωδώς σε κήπο, σε σημείο με απευθείας ήλιο, κατά τις πρωινές ή απογευματινές ώρες, και επουδενί πάνω σε μπετόν, άσφαλτο ή πέτρα. Την κατ' οίκον παράδοσή του έχουν αναλάβει οι υπάλληλοι του δήμου Αθηναίων, που θα τον φέρουν ως την πόρτα μας.

Όσοι, λοιπόν, ενδιαφέρονται ν' αποκτήσουν αυτόν τον πολύτιμο βοηθό για τον κήπο τους, αποθηκεύουν και συμπληρώνουν τη συνημμένη σχετική φόρμα από την ιστοσελίδα του δήμου και στη συνέχεια την αποστέλλουν ως τις 30 Σεπτεμβρίου στις διευθύνσεις gr.anakyklwsis@cityofathens.gr και Kath.anakyklwsi@cityofathens.gr, καθώς ενημερώνονται και τηλεφωνικώς στα 210-34 70 643 και 210-34 02 445.

Κι αν τελικά κάνουμε το βήμα, για ν' αποφύγουμε τις δύσοσμες κακοτοπιές, ρίχνουμε μια ματιά στις πολύτιμες συμβουλές του πολυμήχανου Άντυ.

Καλά φυτέματα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'