Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μπάρες δημητριακών: κολατσιό για μαθητούδια

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςμπάρες δημητριακών, βρώμη, κολατσιό, σοκολάτα, ξηροί καρποί, φρούτα

Τους μαθητές τους τρώει το στρες και από σήμερα, έστω για τα πρώτα πρωινά του Σεπτέμβρη, το στομάχι θα σφίγγεται όποτε περνούν την εξώπορτα του σχολείου, που για τους περισσότερους, ιδίως μετά τις καλοκαιρινές μας διακοπές, θύμιζε κάτι από την πύλη της κολάσεως με καθηγητές και διευθυντές σε ρόλο Κέρβερου. Παρηγοριά, χάδια και νόστιμο μεσημεριανό με την επιστροφή - η καλύτερη ανταμοιβή για τη ζόρικη μέρα στο θρανίο. Όσο όμως βρίσκονται εκεί, στα διαλείμματα μεταξύ Ιστορίας και (απεχθέστατων) Μαθηματικών, χρειάζονται κολατσιό γερό και σπιτικό, γιατί ο πιο καλός ο μαθητής είναι ο πιο χορτάτος. Τα περισσότερα σχολικά κυλικεία όλο και πιο απογοητευτικά, οπότε τα τάπερ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Λύση καλή, υγιεινή και χορταστική οι μπάρες δημητριακών με φρούτα και ξηροκάρπια, που ετοιμάζονται από το σαββατοκύριακο, μπαίνουν σε βάζο αεροστεγές και διατηρούνται μέχρι την Παρασκευή περίφημα. Κι αν όλα τούτα τα διαιτητικά δεν είναι το φόρτε τους (που δεν είναι), η σοκολάτα και το μέλι θα τους δελεάσουν νοστιμεύοντας την κατάσταση. Οι παραλλαγές τους αναρίθμητες, ιδού όμως τρεις βασικές ιδέες που δοκιμάσαμε για το δικό μας ψαρωμένο πρωτάκι, τον εξάχρονο ξάδερφο.

Photo: rcakewalk@Flickr
Photo: rcakewalk@Flickr
  • 100 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 100 γρ. κουβερτούρα 
  • 100 γρ. βούτυρο
  • μια χούφτα καρυδόψιχα
  • αμύγδαλα χοντροκομμένα
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γλ. κανέλα

Η κουβερτούρα λιώνει σε μπεν μαρί και στο ίδιος σκεύος, μόλις λιώσει για τα καλά, αδειάζουμε τη βρώμη, τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Το μίγμα μπαίνει σε παραλληλόγραμμη φόρμα ή ταψάκι και το στρώνουμε ώστε να δείχνει ομοιόμορφο. Λαδόκολλα απαραίτητη, για να αποσπάσουμε εύκολα την πρώτη μπάρα - για τις επόμενες θα είναι ευκολότερο. Περιμένουμε να στερεοποιηθεί (μισή ώρα περίπου), κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και μέσα σε αεροστεγές μπολ τις διατηρούμε στο ψυγείο ή σε δροσερή γωνιά στον πάγκο.

Photo: mydarlingvegan.com
Photo: mydarlingvegan.com
  • 100 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 2 μπανάνες ώριμες, λιωμένες
  • 50 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας τους (πορτοκάλι, ροδάκινο)
  • δάκρυα σοκολάτας ή μικρά κομμάτια κουβερτούρας
  • 100 γρ. λιωμένο βούτυρο

Εδώ τα υλικά ανακατεύονται σε άνετο μπολ και στρώνονται στο τετράγωνο ταψί. Στρώσιμο μέχρι να φτάσει το μίγμα σε πάχος εκατοστού, ξανά λαδόκολλα, όμως αυτή τη φορά μπαίνει στον προθερμασμένο φούρνο: 20 λεπτά στους 160 βαθμούς. Ξεφουρνίζουμε, περιμένουμε περί τα 20 λεπτά για να κρυώσει καλά και κόβουμε σε ράβδους.

Photo: ottawalife.com
Photo: ottawalife.com
  • 200 γρ. βρώμη σε νιφάδες
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. γιαούρτι
  • 200 γρ. φρούτα αποξηραμένα και επιμελώς ψιλοκομμένα (σύκα, βερίκοκα)
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
  • λίγο σουσάμι (προαιρετικά)

Ανακάτεμα όλων των υλικών στο μπολ και αδειάζουμε το μίγμα στο γνωστό, τετράγωνο ταψάκι. Πιέζουμε και στρώνουμε απ' άκρη σ' άκρη για να δώσουμε πάχος περίπου ενός εκατοστού. Ψήνουμε σε φούρνο 180 βαθμών για περίπου 15 λεπτά, ώσπου να σφίξει και να ροδίσει. Μετά το ξεφούρνισμα, περιμένουμε να κρυώσει κάπως και κόβουμε κι εδώ σε ράβδους.

Ισχύει και για τις τρεις εκδοχές, πως, μετά το κόψιμό τους, καλό είναι να μείνουν λίγη ώρα ακόμη εκτός βάζου και ψυγείου για να σφίξουν καλά. Όπου υπάρχει σοκολάτα, το ψυγείο ίσως φανεί χρήσιμο, όχι όμως αναγκαίο, καθώς η μικρή ποσότητα δεν της επιτρέπει να λιώσει, κυρίως ενώνει τα υλικά και νοστιμεύει τις μπάρες. Άλλωστε κανείς δεν θέλει να γυρίζει από το διάλειμμα με πασαλειμμένα χέρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'