Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Λάγνο μου καλαμαράκι

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςκαλαμάρια, φέτα, δυόσμος

- Ούτε σήμερα έχει γαύρο...
- Μαρίδες; Ούτε.
- Καμιά σαρδέλλα ίσως; Όχι.
- Τότε τι; Καλαμαράκια...

Photo: foodandthefabulous.com
Photo: foodandthefabulous.com

Σουλατσάρω νωρίς το πρωί στην ψαραγορά της Κέρκυρας αλλά το καλάθι μου δεν ικανοποιείται. Καταφεύγω στα καλαμάρια, μοιάζουν φρέσκα κι ελκυστικά και διασκεδάζω με την ιδέα ότι πρέπει να βρω έναν τρόπο να μαγειρέψω τους εραστές των θαλασσών. Μάλιστα, εραστές και μάλιστα ακατάβλητοι! Σας θυμίζω ότι τα καλαμάρια συνευρίσκονται τουλάχιστον επί τρίωρο (επιδαψιλεύοντας στο ταίρι τους τα καλύτερα χάδια και λάγνα φυσήματα, τόσο που μετά δεν μπορούν να πάρουν τα πόδια τους).

Τι θα γίνει, δηλαδή; Θα τραγανίσουμε τον καζανόβα του πελάγους; Ποιος ασχολείται με εραστές και συνευρέσεις αυτές τις άχυμες, καταθλιπτικές εποχές; Το τηγάνι δεν το προτιμώ, φούρνος ή κάρβουνα είναι ό,τι πρέπει για το σημερινό καλαμαρίσιο μεσημεριανό μας.

Καλαμάρια γεμιστά με φέτα και δυόσμο

Πλένω καλά τα καλαμάρια, αφαιρώ το στέλεχος και ό,τι έχει μέσα η κοιλιά τους και αποσπώ τα ποδαράκια. Λιώνω δυο σκελίδες σκόρδο και σ' ένα μπολ ανακατεύω με το πηρούνι φέτα, λαδάκι (4 - 5 κουταλιές), το σκόρδο και ένα ματσάκι φρέσκο δυόσμο. Πιπερώνω.

Μη με ρωτήσετε ποσότητες, εξαρτάται από πόσα καλαμάρια έχετε στη διάθεσή σας και πόσοι θα καθίσουν στο τραπέζι σας.

Γεμίζω τα καλαμάρια με το μίγμα κατά τα 3/4, μ' ένα μικρό κουταλάκι η δουλειά γίνεται μια χαρά, τα κλείνω με οδοντογλυφίδα όπως καρφιτσώνουν οι μοδίστρες και τα ξαπλώνω σε ρηχό σκεύος του φούρνου. Ανάμεσα βάζω και τα ποδαράκια – μόνο αυτά αλατίζω. Από πάνω τρίβω πιπέρι, στίβω ένα-δυο λεμόνια και φουρνίζω σε δυνατό φούρνο (220°C) για 40 - 50 λεπτά περίπου. Τρυπάω να δοκιμάσω αν είναι τρυφερά κι αν χρειαστεί να πάρουν λίγο επιπλέον χρώμα ανάβω και για λίγο το γκριλ.

Photo: foodandthefabulous.com
Photo: foodandthefabulous.com

Όλα αυτά βέβαια παραλείπονται ως περιττά αν κάποιος καλός ομοτράπεζος έχει ανάψει κάρβουνα... Η φέτα λιώνει γλυκά και πιπεράτα, ο δυόσμος αρωματίζει και δροσίζει, το σκόρδο δίνει ήπια σπιρτάδα.

Κι από δίπλα ούζο ανυπερθέτως, με μπόλικο πάγο (ή και ανέρωτο για τους πιο σκληρούς), δροσίζει το θερινό γεύμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'