Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κέικ αρωματισμένο με λουίζα

του Φιλάρετου Ψημμένου Συνταγέςκέικ, λουίζα, ζάχαρη, βότανα

Αυτό το καλοκαίρι ήταν καθοριστικό για την εξέλιξη του ξενώνα μας. Μετά από 8 χρόνια λειτουργίας, προχωρήσαμε στο επόμενο βήμα. Φτιάξαμε στο μεσαίο επίπεδο του κτήματος ένα μικρό βοτανικό κήπο. Φυτέψαμε τον Μάιο 390 αρωματικά φυτά από 15 διαφορετικά είδη. Η πηλιορείτικη φύση βοήθησε ώστε να αναπτυχθούν άμεσα αλλά και να εμπλουτιστούν με άλλα βότανα που φύτρωσαν μόνα τους.

Αμέσως αρχίσαμε να τα αξιοποιούμε κόβοντας και ξεραίνοντας δυόσμο, μέντα και μαντζουράνα αλλά και χρησιμοποιώντας στο πρωινό το δενδτολίβανο (κεκάκια με δεντρολίβανο και φέτα) και τις τρέβλες που φύτρωναν ανάμεσα. Όπως ήταν φυσικό, από τον μικρό μας βοτανόκηπο παρέλασαν και όλοι οι φιλοξενούμενοί μας. Με καμάρι τους δείχναμε τα φυτά, τα κουνούσαμε να αναδείξουν τις ευωδιές τους, τους λέγαμε τα ελληνικά και λατινικά τους ονόματα, μαθαίναμε τις ονομασίες στις γλώσσες τους.

Σε μια από αυτές τις ξεναγήσεις η κυρία Hila Adler μας μίλησε για την «πράσινη ζάχαρη», μια ζάχαρη που γίνεται όταν αναμείξεις φύλλα λουίζας με ζάχαρη. Τότε, αφού το μείγμα περάσει από το μούλτι και ομογενοποιηθεί, παίρνει καταπράσινο χρώμα και αναδεικνύεται η υπέροχη λεμονένια μυρωδιά της λουίζας. Σε ερώτησή μου, πού χρησιμοποιεί την πράσινη ζάχαρη, μας είπε πως με αυτή αρωματίζει φρούτα, ροφήματα, κλπ.

Αμ’ έπος αμ’ έργον: έφτιαξα την πράσινη ζάχαρη και μου ήλθε η ιδέα να την χρησιμοποιήσω στο κέικ. Το αποτέλεσμα αρωματικότατο! Ιδού λοιπόν το «πράσινο κέικ Αμανίτα».

Πράσινο κέικ Αμανίτα

Υλικά

  • 375 γρ. λιπαρό υλικό (βούτυρο, μαργαρίνη, λάδι ή μείγμα τους)
  • 3 φλυτζάνια πράσινη ζάχαρη
  • 3 φλυτζάνια γάλα
  • 6 αυγά
  • αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 500 γρ. και λίγο ακόμη

Παρασκευή

Φτιάχνουμε την πράσινη ζάχαρη βάζοντας στο μούλτι 1 φλ. ζάχαρης και 15 φύλλα λουίζας. Βάζουμε τη ζάχαρη σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη λιπαρή ουσία ελαφρώς ζεστή και χτυπάμε με το μίξερ να αφρατέψει. Ρίχνουμε ένα - ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το γάλα, χτυπάμε να ομογενοποιηθεί και εδώ τελειώνει η δουλειά του μίξερ.

Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια να απορροφηθεί και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Το βάζουμε σε φόρμες (εμείς χρησιμοποιούμε 2 μακρόστενες) και ψήνουμε στους 180 ºC για 50 λεπτά.

Έτοιμο, πρασινοκίτρινο και αρωματικό.

Οι χρήσεις τις πράσινης ζάχαρης δεν τελειώνουν εδώ! Εγώ σας την παραδίδω. Το δώρο της Hila από το Ισραήλ, που ενσωμάτωνε την κουλτούρα των βορειαφρικάνων και κεντροευρωπαίων προγόνων της, τώρα μπορεί να ταξιδέψει και στην Ελλάδα. Πειραματιστείτε. Θα χαρώ να μάθω τις συνταγές σας.

Περισσότερα για τη λουίζα, εδώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Φιλάρετου Ψημμένου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'