Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Aλμυρά μεταμφιεσμένα σε γλυκά Ι: παλμιέ

της Αλέκας Κυφιώτη Συνταγέςμπισκότα, palmier, πάστα ελιάς

Φέτος αποφάσισα να τους την σκάσω. Να καλέσω για γλυκό και να προσφέρω αλμυρό σε συσκευασία γλυκού. Έτσι, για πλάκα. Για να θυμούνται οι φίλοι μου ένα ακόμα κάλεσμα της Αλέκας διαφορετικό από τα άλλα. Την ημέρα της ονομαστικής μου γιορτής, του Αγίου Αλεξάνδρου, αποφασίστηκε να γίνει το καθιερωμένο πάρτι στη Νέα Μάκρη γύρω στις 7.00 με 7.30, αμέσως μετά την θάλασσα δηλαδή, και αφού θα έχει πέσει η πολλή ζέστη. 

Η ώρα είναι κατάλληλη για καφέ και γλυκό. Εγώ, όμως, που ακόμα λειτουργώ και οργανώνομαι σύμφωνα με τις καλοκαιρινές συνήθειες των διακοπών - που προϋποθέτουν ένα λάιτ σνακ στη θάλασσα κι ένα γερό δείπνο αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ - αποφάσισα ν' αντικαταστήσω τον καφέ με τσίπουρο ή μπύρες και να προσφέρω αλμυρές λιχουδιές που να θυμίζουν γλυκιές, σε συνδυασμό, βέβαια, με το απαραίτητο μπάρμπεκιου, χωριάτικη σαλάτα, πατατοσαλάτα κλπ. Έφτιαξα, λοιπόν, αλμυρά μπισκότα που θυμίζουν τα παλμιέ και ένα επίσης αλμυρό τσιζ - κέικ. Και τα δύο έγιναν ανάρπαστα.

Αλμυρά palmier

Υλικά

  • 1 βάζο πάστα ελιάς (έβαλα πάστα ελιάς πικάντικη από μαύρες ελιές Άλτις, 135 γραμ.)
  • 250 γραμ. φέτα
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • λάδι για να αλείψουμε το ταψί και τα μπισκότα

Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε τη φέτα με την πάστα ελιάς μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας και απλώνουμε επάνω το μείγμα ελιάς και φέτας.

Τυλίγουμε σαν σαλιγκάρι το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο της σφολιάτας εναλλάξ και από τις δύο μεγάλες πλευρές.

Αφού ενωθούν στη μέση οι δύο πλευρές, τυλίγουμε τα δύο ενωμένα ρολά σε μεμβράνη και τα βάζουμε στην κατάψυξη για ½ ώρα περίπου για να σκληρύνουν και να κόβονται πιο εύκολα.

Στη συνέχεια κόβουμε τα αλμυρά μπισκότα με πάχος περίπου ένα δάχτυλο, τα αραδιάζουμε σε καλά αλειμμένο με λάδι ταψί, τα αλείφουμε επίσης με λάδι και τα ψήνουμε στους 180 -200 °C για περίπου 20'.

Όταν κάποτε είχα ξανακάνει αυτά τα μπισκότα, είχα αντικαταστήσει την πάστα ελιάς με ψητές πιπεριές φλωρίνης, τις οποίες είχα λιώσει προηγουμένως με το πηρούνι.

Αύριο: το αλμυρό cheesecake. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αλέκας Κυφιώτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'