Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πελίτι: όλοι στη μεγάλη γιορτή για γνήσιους σπόρους

του Άντυ Παξινού WikiΠελίτι, ανταλλαγή σπόρων, σπόροι

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι, σε συνεργασία με την Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου, οργανώνουν την 5η Πανθεσσαλική Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών η οποία θα γίνει το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου από τις 11:00 ως τις 14:00 στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Κισσάβου, στον νομό Λάρισας. Ένας θεσμός προσπάθειας να διασωθούν και να διαδοθούν οι ντόπιες ποικιλίες, που ξεκίνησε το Πελίτι το 1999, με τις πρώτες πανελλαδικές γιορτές ανταλλαγής σπόρων να γίνονται στον χώρο της μονής, μέχρι να μετακομίσει στη σημερινή του έδρα στο Μεσοχώρι Παρανεστίου.

Photo: mazi-xeri-xeri.blogspot.gr
Photo: mazi-xeri-xeri.blogspot.gr

Οι θεσσαλοί καλλιεργητές του Πελίτι, συνηθισμένοι από μεγάλες εκδηλώσεις, είναι προετοιμασμένοι να υποδεχτούν με την καλύτερη φιλοξενία όλους τους φίλους των παραδοσιακών σπόρων. Με ανταλλαγές και την προσφορά σπόρων αλλά και σπορόφυτων, έτοιμα για φύτευση ενώ δεν θα λείπουν σχετικές ομιλίες και εργαστήρια σχετικά με τους παραδοσιακούς σπόρους και τις τεχνικές καλλιέργειας.

Ακόμα θα έχουμε την ευκαιρία να αγοράσουμε από τη μικρή αγορά των καλλιεργητών τα αγνά τους προϊόντα από παραδοσιακούς καρπούς, καλλιεργημένα με παραδοσιακές τεχνικές. Με τον πάγκο της ίδιας της μονής να κλέβει την παράσταση, όπως κάθε χρόνο, με τις εύγευστες σάλτσες ντομάτας και μυρωδικών, μαρμελάδες από τα φρούτα τους και πολύ δροσερά αφεψήματα από σαμπούκο ή μήλο.

Photo: livemedia.gr
Photo: livemedia.gr

Πώς θα φτάσετε στη Μονή:
Στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Λάρισας, βγαίνετε στην έξοδο προς Αγιά. Είναι η έξοδος 2 για όσους έρχονται από Αθήνα, η έξοδος 3 για όσους έρχονται από Θεσσαλονίκη (Χρειάζεται προσοχή στις πινακίδες για να μην μπείτε ξανά στην Εθνική Οδό). Ακολουθείτε το δρόμο προς την Αγιά και αφού περάσετε το χωριό Ελευθέριο, μετά από λίγα χιλιόμετρα, στρίβετε αριστερά προς τη Δήμητρα και στη συνέχεια προς Ανατολή. Στην είσοδο του χωριού Ανατολή στρίβετε αριστερά προς την Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου.

Το Μοναστήρι βρίσκεται σε υψόμετρο 1100 μέτρων και 3,5 χιλιόμετρα από το κοντινότερο χωριό, οπότε φροντίστε να έχετε μαζί σας ό,τι πιθανόν σας χρειαστεί (π.χ. βενζίνη στα αυτοκίνητα, κολατσιό, ζακέτα…).

Δείτε περισσότερα στη σχετική ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'