Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μεθάω και με το άρωμα: φρέσκο λικέρ φράουλα

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςφράουλες, λικέρ

Η ιδεώδης αρωματική και γλυκιά κατάληξη για κάθε γεύμα ή δείπνο. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, που πρώτη το πρόσφερε στην Αθήνα, το ονομάζει «λικέρ», είναι όμως αυτό που οι Γάλλοι ονομάζουν ratafia: φρέσκος χυμός από σταφύλι ή άλλα φρούτα, που ανακατώνεται με δυνατό αλκοόλ. Το αλκοόλ αποτρέπει τη ζύμωση και ο χυμός διατηρεί τη φρουτώδη γεύση και το άρωμα για πολύ καιρό. 

Για 750 ml:

  • 1/2 κιλό φράουλες ώριμες αλλά όχι λιωμένες κατά προτίμηση βιολογικές
  • 1 φλιτζάνι ή περισσότερη ζάχαρη - όση θέλετε
  • 3 1/4 φλιτζανιού βότκα

Κόψτε τις φράουλες στη μέση, βάλτε τα κομμάτια σε μπλέντερ, μαζί με τη ζάχαρη, και λιώστε 30 δευτερόλεπτα ή περισσότερο, να πάρετε ομοιόμορφο πολτό. Αν δυσκολεύεται να λιώσει τις φράουλες το μπλέντερ, προσθέστε λίγη βότκα. Μάλλον θα χρειαστεί να κάνετε τη δουλειά σε δύο δόσεις.

Αδειάστε σε γυάλα τις λιωμένες φράουλες με τη ζάχαρη, προσθέστε τη βότκα, ανακατέψτε, δοκιμάστε και προσθέστε κι άλλη ζάχαρη, αν θέλετε. Μεταφέρετε σε μπουκάλια, σκεπάστε, και αφήστε να μείνει στο ψυγείο 8 ώρες ή ένα βράδυ.

Προτού να σερβίρετε, ανακινήστε ζωηρά το μπουκάλι. Διατηρείται στο ψυγείο 3 μήνες ή περισσότερο. Το έντονο κόκκινο χρώμα θα σκουρύνει, η γεύση όμως παραμένει φρουτώδης, ακόμη και μετά από 1 χρόνο.

*Από το βιβλίο μου Της Μεσογείου τα Πικάντικα (Πατάκης). 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'