Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ζελέ από σταφύλι «φράουλα Κερκύρας»

της Καλής Δοξιάδη ΣυνταγέςΚέρκυρα, σταφύλι, ζελέ, Schiava Grossa

Όταν ξεκίνησα να γράψω, πίστευα και καυχιόμουνα ότι είναι «ιθαγενής» ποικιλία αυτό το μυρωδάτο μαύρο σταφύλι που ωριμάζει αργά το φθινόπωρο. Παρά λίγο να την πάθω σαν τον σύλλογο Ελληνικών Λαϊκών Χορών, που πήγε στη Δυτική Ευρώπη χορεύοντας τον παραδοσιακό κερκυραϊκό, την περίφημη «Πέρδικα» και έμαθε από τους αγανακτισμένους Αυστριακούς ότι πρόκειται για δικό τους λαϊκό τραγούδι. Ψάχνοντας στο ίντερνετ, διαπίστωσα ότι κατά πάσα πιθανότητα είναι το “Black Hamburg,” γερμανική διασταύρωση του ιταλικού “Schiava Grossa” και του βορειοαφρικανικού “Muscat of Alexandria” και ήρθε ως εισαγωγή μετά την καταστροφή της φυλλοξήρας τον 19ο αιώνα. Προτιμώ να πιστεύω ότι είναι καθαρό “Schiava Grossa” και ήρθε στην Κέρκυρα με φυσική μετανάστευση από την Ιταλία.

Βέβαια, το ότι ωριμάζει αργά το φθινόπωρο, σχεδόν δύο μήνες μετά τις άλλες ντόπιες ποικιλίες, όταν τα φύλλα έχουν ξεραθεί και πέσει, χωρίς να χαλάει από τη βροχή, μάλλον βαραίνει προς τη γερμανική καταγωγή... Καλύπτει μια μικρή πέργκολα στη δυτική μεριά του σπιτιού κι εγώ τρυγώ νωρίς γιατί αν τ’ αφήσω θα τα φάνε τα πετόνια που φτύνουν κάτω φλούδια και κουκούτσια. (Για τα πετόνια άλλη φορά.)

Το ζελέ που φτιάχνω μοσχοβολάει κι έχει υπέροχο βαθυκόκκινο χρώμα. Το σερβίρω με γιαούρτι της σακούλας (ή παγωτό) ως επιδόρπιο. Τρώγεται και με φρυγανιά για πρωινό βέβαια, αλλά εμείς, όπως και οι περισσότεροι φίλοι μας, έχουμε καταργήσει τις πρωινές μαρμελάδες και βούτυρα. Ακολουθεί η συνταγή, που μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε μυρωδάτο σταφύλι.

Σταφύλι ζελέ - Συστατικά

  • 3 κιλά σταφύλια
  • 500 ml νερό
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • μισή δόση πηκτίνης (βλ. παρακάτω)

Οδηγίες

Πλένουμε τα σταφύλια και αφαιρούμε τα κοτσάνια. Σε μεγάλη κατσαρόλα τα λιώνουμε πρόχειρα ώστε να σπάσουν οι ρόγες και προσθέτουμε το νερό. Όταν είναι σε πλήρη βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα σιγοβράζουμε για 20 - 30 λεπτά. Τα περνάμε από σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν μισή ώρα χωρίς να πιέσουμε. Αφήνουμε τον χυμό σκεπασμένο σε δροσερό μέρος για τουλάχιστον 8 ώρες.

Στραγγίζουμε τον χυμό μέσα από δύο στρώματα νωπό τουλπάνι. Μετράμε 1.5 λίτρο στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Φέρνουμε σε πλήρη βράση ανακατεύοντας για να μη κολλήσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε την πηκτίνη και συνεχίζουμε να βράζουμε (χαμηλώνοντας τη φωτιά αν πάει να ξεχειλίσει) ξαφρίζοντας κάθε τόσο για περίπου 25 - 30 λεπτά μέχρι να αρχίσει να δένει (110 βαθμούς στο θερμόμετρο ή μαλακιά σταγόνα - αν έχετε παιδιά, τρελλαίνονται για τον αφρό).

Κατεβάζουμε απ' τη φωτιά, κάνουμε ένα τελικό ξάφρισμα και το μοιράζουμε σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα.*

Πηκτίνη σπιτική
Πλένουμε και κόβουμε σε κομμάτια (μαζί με φλούδια και κουκούτσια) 8 ξινόμηλα ή Γκράνυ Σμιθ. Προσθέτουμε 1 λίτρο νερό και το χυμό ενός λεμονιού, βράζουμε για 40 λεπτά και στραγγίζουμε σε διπλό τουλπάνι. Ξαναβράζουμε το χυμό για 20 λεπτά.  Τον πολτό που θα μείνει μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως διαιτητική σάλτσα μήλου (applesauce) για χοιρινό.

*30 λεπτά στον φούρνο σε 150 βαθμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'