Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κολοκυθάκια τηγανιτά, αλλιώς: τα εθιστικά

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςκολοκύθια, τηγάνι

Με τον Δημήτρη σήμερα συμπλέουμε για να αποχαιρετίσουμε μαζί τον Αύγουστο. Κι ο καθένας μας βάζει τον άλλο σε πειρασμό αξιοποιώντας τα αγαπημένα ούλτρα καλοκαιρινά ζαρζαβάτια. Για χάρη του μέχρι και θα τηγανίσω (κάτι που αποφεύγω επιμελέστατα): όχι μόνο για να αρχίζω να αποχαιρετώ τα λατρευτά μου αδικημένα κολοκύθια αλλά για να τον καταδικάσω στο μαρτύριο του να μεταφέρει την πιατέλα με τις τραγανές, χρυσαφένιες, μυρωδάτες ροδέλες στο τραπέζι χωρίς να έχει απλώσει το χέρι του να τις αποδεκατίσει καθ' οδόν. Σας διαβεβαιώ, πιο εθιστικό μεζεδάκι δύσκολα θα βρείτε.

  • 2 μεγάλα κολοκύθια κομμένα σε ισόπαχες φέτες
  • 1 φλιτζάνι ψίχουλα από ξερό ψωμί – σπασμένα κρουτόν* δηλαδή ή φρυγανιά του εμπορίου (που βέβαια θα αφαιρέσει από τη νοστιμιά)
  •  ½ φλιτζάνι τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας, νόστιμο και αλμυρούτσικο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά, χτυπημένα
  • πιπέρι και λίγο αλάτι (ανάλογα με το είδος του τυριού που θα επιλέξετε)

Αναμειγνύω τα ψίχουλα μαζί με την παρμεζάνα σ' ένα βαθύ μπολ. Σ' ένα άλλο, χτυπάω τα αυγά, προσθέτοντας πιπέρι και λίγο αλάτι.  Και αρχίζω: Αλευρώνω λίγα λίγα τις φέτες τα κολοκύθια, τις βυθίζω στα χτυπημένα αυγά κι έπειτα τις περνάω από το μίγμα τυριού – ψίχουλων πιέζοντας με τα δάχτυλα καλά.

Βάζω το λάδι να κάψει στο τηγάνι (όχι στο φουλ της φωτιάς, λίγο λιγότερο) και τηγανίζω τις “ντυμένες” φέτες, λίγες λίγες κάθε φορά (5 - 6) ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία του τηγανιού αφενός αλλά και να 'χει χώρο η καθεμία να ροδοκοκκινίσει ωραία. Ένα περίπου λεπτό υπολογίζω πως θα χρειαστεί από την κάθε πλευρά. Τα στραγγίζω για ελάχιστο πάνω σε απορροφητικό χαρτί και σπεύδω στο τραπέζι.

*‘Ενας από τους λόγους που δεν πετάμε ποτέ μπαγιάτικο ψωμί είναι για να απολαύσουμε τα σπιτικά κρουτόν που δεν έχουν καμμία απολύτως σχέση με τα ετοιματζίδικα. Κόβουμε τις μπαγιάτικες φέτες ισόπαχες (για να ψηθούν ομοιόμορφα), αν θέλουμε τις τρίβουμε με μια σκελίδα σκόρδο, λαδώνουμε με ένα πινέλο ελάχιστα, κόβουμε στη συνέχεια κάθε φέτα σε κυβάκια και ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν. Έτσι γίνονται τα σπιτικά κρουτόν (που μπορούμε εκτός από το σκόρδο να τα εχουμε αρωματίσει και με βότανα κλπ). Αν σπάσουμε τα κρύα κρουτόν με ένα γουδί, αποκτούμε ψίχουλα που είναι ιδεώδη για πανάρισμα.

(Συνταγή και φωτογραφίες: damndelicious.net)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'