Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ντοματιές και μελιτζάνες σε γλάστρα: οδηγίες και συμβουλές

του Άντυ Παξινού Κάντο μόνος σουμποστάνι, βιολογική καλλιέργεια, λαχανικά, ντομάτες, μελιτζάνες, κατιφέδες

«Πριν λίγο καιρό φύτεψα ντοματιές και μελιτζανιές σε γλάστρες με σκοπό, όταν αναπτυχθούν, να τις μεταφέρω στο πίσω μέρος του σπιτιού, όπου έχω ένα μικρό μποστάνι με μυρωδικά. Φίλος, ερασιτέχνης κηπουρός, με συμβούλεψε στις ντομάτες να φυτέψω έναν κατιφέ και στις μελιτζάνες βασιλικό για να μη πικρίσουν. Έχει βάση η συμβουλή του;»

Photo: jeanmcbride.wordpress.com
Photo: jeanmcbride.wordpress.com

Ο Άντυ απαντά:

Η συγκαλλιέργεια διαφορετικών ειδών φυτών είναι μια ωφέλιμη τεχνική φυσικής καλλιέργειας. Διότι διαφορετικά είδη φυτών απορροφούν και προσφέρουν μεγαλύτερο εύρος ιχνοστοιχείων από το έδαφος, διατηρώντας την αρμονία του στο πέρασμα του χρόνου σε σχέση με τη μονοκαλλιέργεια. Άλλωστε, μπορούμε να παρατηρήσουμε στη φύση πόσο αρμονικά συμβιώνουν τα φυτά. Άλλοτε προσφέροντας το ένα στήριγμα στο άλλο, ώστε να σκαρφαλώσουν τα αναρριχώμενα, και άλλες φορές προσφέροντας λίγη σκιά αυτά με μεγάλα φύλλα, σ' εκείνα που δεν αντέχουν τον έντονο ήλιο.

Κατιφέδες ανάμεσα στις ντομάτες, colemama@Flickr
Κατιφέδες ανάμεσα στις ντομάτες, colemama@Flickr

Επίσης πολλά αρωματικά φυτά έχουν αναπτύξει τις οσμές τους ως απωθητικό για τους διάφορους φυσικούς εχθρούς τους. Επομένως φυτεύοντάς τα ανάμεσα από τα λαχανικά μας, θα δημιουργήσουμε μια φυσική ασπίδα από πολλούς κινδύνους.

Βασιλικός ανάμεσα στις ντομάτες, deeprootsathome.com
Βασιλικός ανάμεσα στις ντομάτες, deeprootsathome.com

Πιο συγκεκριμένα, κοντά στις ντομάτες και τις μελιτζάνες, αν φυτέψουμε σκόρδα και κρεμμύδια, θα τις προστατεύσουν από τον τετράνυχο, ένα άκαρι που προσβάλει τα φύλλα των φυτών. Ο κατιφές και ο βασιλικός απωθούν ένα μεγάλο πλήθος εντόμων και σκουληκιών, που προσβάλλουν τον καρπό, ενώ φυτεύοντας μέντα, μελισσόχορτο και τσουκνίδα, θα προσφέρουμε ιχνοστοιχεία στο έδαφος που καλυτερεύουν τη γεύση των καρπών.

Μια μεγάλη ποικιλία και πλήθος αρωματικών θα ωφελήσουν με διάφορους τρόπους το μποστάνι μας, αρκεί να προσέξουμε τις σωστές αποστάσεις και να έχουμε ένα σχέδιο, με βάση την ανάπτυξή τους και την κατεύθυνση του ήλιου, ώστε να μην καλύψει το ένα φυτό το άλλο και δεν μπορούν τελικά να δεχτούν ικανοποιητικό φως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'