Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Οίνος Δασκαλάκη - Silva: βιοδυναμικός και εκλεκτότατος

του Νίκου Ορφανού Παραγωγοί + προϊόνταελληνικά προϊόντα, ελληνικά κρασιά, κρασί, Κρήτη

Η Κρήτη είναι οινοπαραγωγός τόπος από αρχαιοτάτων χρόνων. Παραγωγός οίνων ανώτερης ποιότητας, όμως, είναι ουσιαστικά της τελευταίας εικοσαετίας. Δεν θα ανοίξω το πονεμένο θέμα των αγροτικών συνεταιρισμών και πως για χρόνια υπήρχαν μόνο για να παίρνουν επιδοτήσεις. Κάθε φορά που κατέβαινα στο χωριό, τα μόνα κρασιά που κυκλοφορούσαν ήταν κάτι μπρούσκα χωριάτικα, εφάμιλλα των αρχαιοελληνικών σε αλκοόλη, κρασιά μόνο για κρεατοφαγία, αγνά μεν, θολά και φτωχότατα γευστικά δε.

Άξιοι παραγωγοί είδαν ότι με τέτοια ποιότητα δεν πας μακρυά, και άνοιξαν πανιά δικά τους, πέρα από τη χρεωκοπημένη λογική των συνεταιρισμών και του κρασιού σε τετραπάκ.

Ένα αυγουστιάτικο απόγευμα, φτάνω στο χωριό Σίβα, είκοσι λεπτά περίπου από το Ηράκλειο, στον δρόμο προς Μοίρες. Εκεί βρίσκεται το οινοποιείο της Κατερίνας Δασκαλάκη. Το οινοποιείο βγάζει αποκλειστικά βιολογικά κρασιά ανώτερης ποιότητας και περιορισμένης ακόμα παραγωγής, αλλά τι κρασιά! Φίλος Ηρακλειώτης σε κουβέντα μας μου ανέφερε σε ανύποπτη στιγμή το όνομα του οινοποιείου, το συγκράτησα και να ‘μαι!

Καθόμαστε με την Κατερίνα και τα παιδιά της σε ένα καλαίσθητο χώρο υποδοχής και δοκιμάζουμε τα κρασιά της:

Το κόκκινο Ένστικτο, θαυμάσια μίξη Syrah με Κοτσιφάλι, με μια αίσθηση ξινόμαυρου, ιδανικό για κόκκινα κρέατα, χοχλιούς κοκκινιστούς με κρεμμυδάκι και αντίστοιχες γεύσεις. Το επίσης κόκκινο Βορινό, με Κοτσιφάλι, Συρά και Λιάτικο.

Το δροσερότατο λευκό Ψίθυρο, άψογο και ως απεριτίφ καθώς και το ροζέ του ιδίου ονόματος, αγαπώ τα ροζέ κρασιά και τα θεωρώ ιδανικά για το ελληνικό καλοκαίρι.

Παρατηρώ ένα μπουκάλι με τσίγκινη ετικέτα, ονόματι Emilia. Τι κρασί είναι αυτό; ρωτώ. Είναι οίνος γλυκύς, παλαιωμένος, μου απαντούν. Δοκιμάζω και αισθάνομαι τη θεία κοινωνία να με πλημμυρίζει. Ένα κρασί επιπέδου σχεδόν Βινσάντο. Η Κατερίνα με κατατοπίζει:

«Το κρασί αυτό είναι φτιαγμένο με τη δική μου επιμονή. Είναι από την τοπική ποικιλία λιάτικο. Όταν αποφάσισα, πριν εφτά χρόνια, να τα απλώσω στον ήλιο και να φτιάξω γλυκό κρασί, με κοροϊδεύανε. Κανείς εδώ δεν το έκανε αυτό. Εγώ όμως πίστεψα στη δύναμη του αμπελιού και έφτιαξα μια καλλιέργεια, όχι απλά βιολογική, αλλά βιοδυναμική. Αυτό που δοκίμασες είναι η πρώτη μας σοδειά, όπως βγήκε από το βαρέλι, μετά από εφτά χρόνια».

Μιλάμε για ένα θείο κρασί. Θα σύστηνα σε όλους όσους σχεδιάζουν να παντρευτούν με τελετή ορθόδοξη, να μη τσιγκουνευτούν το κρασί της θείας μετάληψης του ζευγαριού. Αγοράστε ένα τέτοιο κρασί, θα με θυμηθείτε. Αλλά και μόνο του, ως ένα τέλειο κλείσιμο εκλεκτού γεύματος, το κρασί είναι υπέροχο. Πολλοί τα συνιστούν με γλυκά. Εγώ τα απολαμβάνω σκέτα, βυθιζόμενος στη φυσική γλύκα τους, η οποία να σημειώσουμε είναι χωρίς την προσθήκη γλυκαντικών. Εν αντιθέσει με όλα τα φτηνά γλυκά και ημίγλυκα του εμπορίου, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία περιέχουν ζάχαρη. Μάλιστα.

Ακούω την εξιστόρηση της Κατερίνας Δασκαλάκη και θαυμάζω αυτή τη δυναμική γυναίκα που, αυτοδίδακτα, παρέλαβε το οικογενειακό της οινοποιείο και το έσπρωξε σε νέα μονοπάτια. Μου διηγείται πως παρακολουθεί τους κύκλους της σελήνης για ορισμένες γεωργικές εργασίες, για τις δυσκολίες των ανεξάρτητων αμπελουργών, την απουσία του κράτους - αλίμονο - που νομίζει ότι κάνοντας κρατικά οινοποιεία τελειώνει και ο ρόλος του.

Φεύγοντας από το οινοποιείο, φορτωμένος το πολύτιμο υγρό, άνευ του οποίου πιθανόν να μην πραγματοποιούνταν τα πλατωνικά συμπόσια, θαύμασα για άλλη μια φορά, την Ελλάδα που αντιστέκεται, που επιμένει, με δημιουργία υψηλή, που για άλλη μια φορά, μόνη της παλεύει, ανοίγοντας δρόμους.

Τα πρακτικά:

Τα εκλεκτά κρασιά της Κατερίνας Δασκαλάκη, φέρουν την ετικέτα Silva, με λ. Είναι ελαφρώς δυσεύρετα, γι' αυτό και προτείνω να τηλεφωνήσετε αυτοπροσώπως στο οινοποιείο για να σας κατατοπίσουν πού πωλούνται και πού σερβίρονται. Επίσης, προτείνω να τα ζητήσετε επιμόνως από την κάβα της γειτονιάς σας, ώστε να τους αναγκάσετε να τα φέρουν. Και ανεπιφύλακτα, κυνηγήστε το γλυκό της Emilia. Κρατήστε το για μια ξεχωριστή σας στιγμή ή ένα ιδιαίτερο γεύμα, καθιστώντας τα αξέχαστα.

Υγιαίνετε!

Πληροφορίες:

Οινοποιείο Σίλβα, Σίβα Ηρακλείου, τηλ.: 2810 792021 & 6948369139

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Ορφανού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'