Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Great taste awards: και φέτος διακριθήκαμε!

του Δημήτρη Μπούτου ελληνικά προϊόντα, διακρίσεις, Great Taste Awards

Πέρυσι περίπου τέτοια εποχή η Χριστίνα Ταχιάου έγραφε για τα Όσκαρ της γεύσης, τα Great Taste Awards, τον έγκυρο βρετανικό διαγωνισμό που βραβεύει ποιοτικά προϊόντα από όλο τον κόσμο. 400 κριτές επιδίδονται επί 50 ημέρες, από τον Απρίλιο ως τα μέσα του Ιουλίου, σε τυφλές δοκιμές διαρκείας: χωρίς κανένα σημείο αναγνώρισης, συσκευασία ή λογότυπο, κάθε προϊόν δοκιμάζεται τουλάχιστον από 12 κριτές - γευσιγνώστες. Το πολυπόθητο σήμα των τριών, δύο ή ενός αστεριών, που κερδίζουν οι διακριθέντες και κοσμεί τις συσκευασίες τους, αποτελεί εγγύηση ποιότητας μα κυρίως σπουδαίας γεύσης, καθώς η βράβευση στηρίζεται εξ ολοκλήρου στη δοκιμή και αποτελεί σήμα κατατεθέν για τους καταναλωτές. Ανατρέχοντας στη φετινή λίστα δεν αργούν να εμφανιστούν οι ουκ ολίγοι εγχώριοι βραβευμένοι:

Φωτο: Αλεξάνδρα Γεωργακάκου
Φωτο: Αλεξάνδρα Γεωργακάκου

Αν και πρωτάρηδες σε διεθνείς διοργανώσεις όπως αυτή, τα ναξιώτικα Organic Islands εξασφάλισαν συνολικά πέντε αστέρια με κορυφαία τη διάκριση «απαράμιλλης γεύσης και κορυφαίας ποιότητας» που στα 20 χρόνια του θεσμού μόνο 3 ελληνικές εταιρείες έχουν καταφέρει να αποσπάσουν.

Το τυροκομείο του Αρβανίτη βρίσκεται και φέτος ανάμεσα σε όσους ξεχώρισαν επιβεβαιώνοντας πως, παρά την ανάπτυξη της εταιρίας, η οικογενειακή του ταυτότητα διατηρείται όπως και η Oliveology της Μαριάννας Κολοκοτρώνη, που εδώ και περίπου πέντε χρόνια, προμηθεύει την αγγλική αγορά με ελαιοπροϊόντα ελληνικής και δη λακωνικής προέλευσης.

Μέλι και ελαιόλαδο κρατούν ασφαλώς τα πρωτεία (μελετώντας κανείς τον μακροσκελή κατάλογο γρήγορα συναντά τη Μελισσοκομική Δωδεκανήσου και το ελαιόλαδο Eulogia από τη Σπάρτη) αλλά δεν λείπουν οι εκπλήξεις, όπως τα frozen yogurt της Kayak, με δύο αστέρια, καθώς και σάλτσες και αλείμματα από τη ΓΕΩΔΗ και τις Ρίζες

Ασφαλώς η λίστα δεν τελειώνει εδώ (θα την βρείτε πλήρη σε αυτόν τον σύνδεσμο greattasteawards.co.uk/2014-winners), αρκετές ακόμη επιχειρήσεις με ελληνικής προέλευσης καλούδια διεκδικούν περαιτέρω διάκριση. 

Το επόμενο λοιπόν στάδιο, και ασφαλώς αυστηρότερο, είναι εκείνο της λίστας των 50 ποιοτικότερων προϊόντων, που θα ανακοινωθεί ως τις 30 Αυγούστου. Τι σημαίνει αυτή η διάκριση για τους παραγωγούς μας; Πέρα από την αναγνώριση στις τοπικές αγορές, έχουν στα χέρια τους ένα ισχυρό εισιτήριο για τη βρετανική αγορά, που εν πολλοίς κινεί τα νήματα στον χώρο των τροφίμων - αρκεί να αναλογιστούμε πως ο διαγωνισμός έχει τη στήριξη του εμβληματικού λονδρέζικου Harrods.

greattasteawards.co.uk

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'