Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σταφύλια στα χείλια

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςσταφύλι, σταφίδα, φρουτοσαλάτα, γιαούρτι

Αυθαδιάζω στον Μπριγιά Σαβαρέν: ο βασιλιάς των φρούτων δεν είναι το μυρωδάτο, ώριμα σφικτό, βουτυράτο αλλά και κοκκώδες, εν τέλει, αχλάδι. Ο δικός μου βασιλιάς είναι τα σταφύλια, η ακαταμάχητη σταφίδα. Ρόγα σκληρή στο δόντι αλλά λεπτόφλουδη, χυμώδης σάρκα που εκρήγνυται στο στόμα, κάψουλα ευδαιμονίας η καθεμία από αυτές.

Photo: therecipecritic.com
Photo: therecipecritic.com

Με όλους τους τρόπους: πρόχειρα πλυμμένα σε μια βρύση στην άκρη του δρόμου στην εξοχή, στη μάνικα του μανάβη στη λαϊκή, με τυριά και λευκό κρασί και διάθεση ντιλετάντικη, λοφίσκος πάνω στο μπολ με το γιαούρτι και φυσικά στα μαγειρέματα, να συνοδεύουν τα γαλλοτραφέντα κοκκοράκια.

Το καινούργιο μου κοσκινάκι είναι αυτή η σαλάτα σταφυλιών:

  • 1 κιλό σταφύλια σταφίδα
  • 1 κιλό κόκκινα σταφύλια
  • 250 γρ. κρεμώδες τυρί π.χ. μασκαρπόνε
  • 1 φλιτζάνι ανάμεικτο γιαούρτι και κρέμα γάλακτος
  • 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού απόσταγμα βανίλιας

Για το πασπάλισμα

  • 3 κουταλιές καστανή ζάχαρη
  • 3-4 κουταλιές χοντροκομμένα καρύδια

Ανακατεύω μαζί το μπασκαρπόνε και το μίγμα γιαουρτιού/κρέμας. Δοκιμάζω και ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλω, προσθέτω τη ζάχαρη άχνη και το απόσταγμα βανίλιας. Μην το παρακάνετε πάντως στη γλύκα γιατί τα σταφύλια διαθέτουν κάμποση.

Πλένω καλά τα σταφύλια, βγάζω τις ρόγες, στραγγίζω όσο καλύτερα μπορώ και ρίχνω το μπολ ανακατεύοντας μαλακά να πάει παντού η “κρέμα”. Στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον και πριν το σερβίρισμα πασπαλίζω με την καστανή ζάχαρη και τα καρύδια (η ψημμένα φουντούκια, βεβαίως βεβαίως).

[Παραλλαγή συνταγής από Taste of Home Cookbook]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'