Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σαββατιανό, ο θησαυρός των Μεσογείων

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ξόρκια για τον καύσωνα: Cubano Mixto

της Γκέλης Βούρβουλη Συνταγέςσάντουιτς, χοιρινό, Cubano Mixto

Ο Τζον Φεβρώ έγραψε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνιστεί στο πολύ ευχάριστο Chef, αλλά την παράσταση στην ταινία δεν την κλέβει ούτε ο δημιουργός της, ούτε η Βεργκάρα. Την κλέβει το «κουβανέζικο» σάντουιτς, το περίφημο Cubano ή Mixto, με το οποίο σκοπεύουμε να ξορκίσουμε τον δεκαπενταυγουστιάτικο καύσωνα στην πόλη. Κι όσο κι αν ακούγεται πολύ θερμό για τους 41 βαθμούς, εφόσον το τρώνε στην Κούβα και στη Φλόριντα, νομίζω ότι θα το αντέξουμε κι εμείς, εδώ, στα Φάληρα.

Photo: food52.com
Photo: food52.com

Σύμφωνα με τον ιστορικό Λόι Γκλεν Γουέστφολ, το Cubano «γεννήθηκε στην Κούβα και σπούδασε στο Κι Γουέστ». Ηταν δημοφιλές μεσημεριανό για τους εργάτες στα κουβανέζικα εργοστάσια πούρων κι όταν, στο τέλος του 1800, οι Κουβανοί πηγαινοέρχονταν με ευκολία απο το νησί τους στη Φλόριντα, το Cubano άρχισε να εμφανίζεται στα καφέ του Κι Γουέστ και της Τάμπα – η οποία το ανακήρυξε «επίσημο» σάντουιτς της πόλης το 2012.

Ο Φεβρώ είχε όλα τα απαραίτητα για να φτιάξει το τέλειο, παραδοσιακό Cubano αλλά στην Αθήνα τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα κι έτσι λέμε να δοκιμάσουμε μία παραλλαγή που δεν προβλέπει κουβανέζικο ψωμί, ολόκληρο χοιρινό μπούτι και την ειδική prezza για σάντουιτς.

Cubano Mixto

  • 1/3 φλυτζ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. ρίγανη ξερή
  • ½ φλυτζ. χυμό πορτοκάλι
  • αλάτι και πιπέρι
  • μισό κιλό χοιρινά μπριζολάκια χωρίς το κόκκαλο
  • 1 κουτ. σπορέλαιο
  • 4 τσιαπάτα
  • 2 κουτ. μουστάρδα
  • 4 πίκλες κομμένες κατά μήκος
  • 8 φέτες βραστό ζαμπόν
  • 8 φέτες έμενταλ
  • 2 κουταλιές βούτυρο

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη ρίγανη. Τα σωτάρουμε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Μεταφέρουμε το μισό μίγμα σε ένα μπωλ και κρατάμε το υπόλοιπο σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτουμε τα χοιρινά μπριζολάκια στο μπωλ και τα τρίβουμε με τη μαρινάδα. Σκεπάζουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα και μάξιμουμ 8.

Ζεσταίνουμε το σπορέλαιο σε τηγάνι, σε υψηλή φωτιά. Βγάζουμε τα μπριζολάκια από το ψυγείο και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Τα βάζουμε στο τηγάνι και δεν τα ακουμπάμε επί 2 λεπτά. Τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και τα αφήνουμε άλλα 4 λεπτά. Τα μεταφέρουμε σε ξύλο κοπής και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 5 λεπτά στην ησυχία τους.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120 βαθμούς. Κόβουμε τις τσαπάτα κατά μήκος και τις αλείφουμε με την υπόλοιπη μαρινάδα. Προσθέτουμε μουστάρδα και πίκλες. Κόβουμε τα μπριζολάκια σε λεπτές φέτες και τις τοποθετούμε πάνω από τις πίκλες. Προσθέτουμε το ζαμπόν και το τυρί και κλείνουμε τα σάντουιτς.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο σ' ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να υποχωρήσουν οι φουσκάλες. Προσθέτουμε δύο σάντουιτς και πιέζουμε γερά με ένα άλλο τηγάνι. Ψήνουμε 5 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε τα σάντουιτς και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά. Τυλίγουμε τα σάντουιτς σε αλουμινόχαρτο και τα μεταφέρουμε στον φούρνο για να μείνουν ζεστά όσο επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα άλλα 2 σάντουιτς.

Σερβίρουμε αμέσως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γκέλης Βούρβουλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'