Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ζυμώστε, είναι εκτονωτικό: μπισκοτάκια της Τοσκάνης

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςζύμωμα, καντουτσίνι, μπισκότα

Είσαι στην πόλη: Η βασική σου επιθυμία μπαίνοντας είναι να σωριαστείς στον καναπέ, βγάζοντας ταυτοχρόνως τα παπούτσια σου (σπρώχοντας το ένα με το άλλο, τσαλακώνοντας το δέρμα στο σημείο του αχίλλειου τένοντα). Ακολουθεί η γνωστή τελετουργία: λάπτοπ στα γόνατα, κουμπί κλιματιστικού, κουμπί τηλεόρασης σε σίγαση. Και απόλυτη σιγή, κουβέντα δεν θες να πεις ούτε να ακούσεις. Είσαι στη θάλασσα: βυθίζεσαι στο κολύμπι, μπας και το αλμυρό νερό και ο μυϊκός κάματος μουδιάσουν την αγκούσα.

Το ζύμωμα, λέει η Αγλαΐα Κρεμέζη, έχει θεραπευτικές, εκτονωτικές ικανότητες. Μαζεύω τα κουράγια μου και λέω να την ακούσω. Όχι για κάτι περίπλοκο και δύσκολο. Καντουτσίνι της Τοσκάνης, μπισκοτάκια με γωνίες δηλαδή... μαλακιά μυρωδάτη ζύμη (αλεύρι, αυγά, ανθόνερο, πικραμύγδαλο...) πλάθεται σε κάτι που θα καταλήξει παιχνιδιάρικη μπουκίτσα. Ο καρπός μέσα του σου δίνει την ελπίδα του σπόρου της αναγέννησης. Είμαι ρομάντζα και φιλολό; Ε ναι, γνωστό αυτό, πάμε παρακάτω.

Οι Λατίνοι τα έπαιρναν μαζί τους στους πολέμους αυτά τα διπλοφουρνισμένα ("μπισκότι", το μαρτυρά κι η λέξη) γλυκισματάκια. Τραγανά και μαζί ελαφρώς μαστιχωτά ζουν σε τσίγκινο κουτί για μέρες πολλές, κάνουν τέλειες βουτιές στον πρωινό εσπρέσσο αλλά και συνοδεύουν επίσης νύχτας αγρύπνιας.

Καντουτσίνι

Υλικά

  • 500 γρ. ζάχαρη (καλύτερα μισή καστανή, μισή λευκή, κοινή)
  • 500 γρ. αλεύρι
  • 250 γρ. αμύγδαλα ανάλατα με το φλούδι τους
  • ξύσμα από 2 καλά λεμόνια (αν είναι ακέρωτα ακόμη καλύτερα)
  • 3 αυγά
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο (πολύ μαλακό, το 'χω βγάλει από το ψυγείο εγκαίρως)
  • 4 - 5 κουταλιές ανθόνερο (αν δεν έχουμε και το φρέσκο γάλα κάνει τη δουλειά του)
  • λίγες σταγόνες πικραμύγδαλο

Εκτέλεση
Ξεκινάω από τα μύγδαλα: για πιο χειροτεχνική απόλαυση (διαδικασία που σε αποσπά από τις πολύ βαριές σκέψεις) τα κόβω στη μέση μ' ένα καλό μαχαίρι. Όταν βιάζομαι περισσότερο και δεν αναζητώ την παρηγοριά της λεπτομέρειας, τα χοντροκόβω στο μούλτι - ένα μικρό πάτημα του κουμπιού κι είναι έτοιμα, προτιμητέρα πάντως η πρώτη επιλογή. Στα καντουτσίνι τα μύγδαλα δεν πρέπει να 'ναι τρίμματα.

Τα φουρνίζω στους 180 °C σκέτα, απλωμένα σε ταψί για 10 λεπτά περίπου. Αναμειγνύω όλα μαζί τα υλικά - τελευταία αφήνω τα μύγδαλα και, τέλος τέλος, τα αυγά. Τα ζυμώνω με αλευρωμένα χέρια (στην αρχή κολλάει αλλά δεν πτοούμαι). Αν κρίνω απαραίτητο, προσθέτω λιγουλάκι ακόμη ανθόνερο ή γάλα, για να δουλευτεί καλύτερα η ζύμη. Πάντως, η ζύμη πρέπει να 'ναι πολύ μαλακή, να πέφτει από ένα κουτάλι.

Βουτυρώνω και αλευρώνω μια λαμαρίνα του φούρνου και σχηματίζω δύο μακριές λεπτές φρατζολίτσες πλάτους περίπου 8 εκ. Κατά το ψήσιμο θα απλώσουν ακόμη περισσότερο γι' αυτό μην τις κάνετε φαρδύτερες.

Σε ζεστό φούρνο (180 °C) ψήνω για 15 λεπτά μόνο τα καντουτσίνι. Ενδιαμέσως, ανοίγω τον φούρνο και χρησιμοποιώντας δύο σπάτουλες στενεύω τις "φρατζολίτσες" για να μην ξεχειλώσουν πολύ όσο ψήνονται.

Πάνω στο τέταρτο, κατεβάζω τη θερμοκρασία στους 150, τα  βγάζω από τον φούρνο, αφήνω λίγα λεπτά να φύγει η πολλή κάψα κι έπειτα προσεκτικά, μέσα στο ταψί, κόβω διαγωνίως το ρολό μ' ένα καλό μαχαίρι σε καντουτσίνι. Γυρίζω τη μία πλευρά τους προς τα επάνω και ξαναφουρνίζω για 8-10 περίπου ώσπου να να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Δεν τα αφήνω παραπάνω και τα βγάζω και από τον φούρνο. Μαστιχωτά και μυρωδάτα. Όταν τα μασουλάς μαζί με τον καφέ σου, για λίγο, παίρνεις δυνάμεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'