Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Οι θησαυροί του καταψύκτη I: βασική σάλτσα ντομάτας

της Καλής Δοξιάδη Συνταγέςσάλτσα, ντομάτες, καταψύκτης

Εισβάλλουν όλοι μαζί οι ακριβοθώρητοι: παιδιά (με τους φίλους τους), εγγόνια (με τους φίλους τους), φίλοι (με τους φίλους τους)…όλοι αγαπητοί και καλοδεχούμενοι, αλλά όλοι μαζεμένοι. Δεν το κάνουν επίτηδες, η δυτική κοινωνία έχει καθιερώσει τις αυγουστιάτικες διακοπές για τις περισσότερες επιχειρήσεις και τα περισσότερα ιδρύματα. Έτσι, μια φορά τον χρόνο το γαλήνιο εξοχικό μας ξαφνικά γεμίζει φωνές, γέλια, πήγαινέλα και πανωκάτω, γίνεται κέντρο αγαπημένων διερχομένων… ας είναι καλά! Mόνο τι θα φάνε; Το πρόβλημα γίνεται ακόμα οξύτερο τώρα που τρία από τα εγγόνια είναι έφηβοι. Έχετε ιδέα τι μπορεί να φάει ένα αγόρι 15 χρονών; Πόσο μάλλον τρία μαζεμένα.

Τα πράγματα δυσκολεύουν επειδή το σπίτι μας δεν είναι σε οικισμό αλλά στην εξοχή - δεν μπορείς να τ' αμολήσεις κάθε τόσο μ’ ένα χαρτζιλίκι να χορτάσουν σουβλάκια, πίτσα και παγωτό. Κι εγώ θέλω να χαρώ την παρέα τους, όχι να ξημεροβραδιάζομαι στην κουζίνα. Η μόνη λύση είναι σωστή προετοιμασία και το μόνο «εργαλείο» ένας καταψύκτης - μπαούλο, που εμείς έχουμε έτσι κι αλλιώς λόγω παραγωγής. Αλλά και με μικρότερο καταψύκτη μπορείτε να καταφέρετε πολλά, ιδίως αν χρησιμοποιείτε για αποθήκευση σακούλες (που κλείνουν αεροστεγώς) και όχι τάπερ.

Εκτός από μερικές χορτόπιτες και μερικά ταψιά παστίτσιο, δεν καταψύχω πολλά μαγειρεμένα φαγητά. Συγκεντρώνομαι σε μερικά βασικά μισομαγειρεμένα υλικά με τα οποία μετά θα συνθέσουμε τα φαγητά της ημέρας συνδυάζοντάς τα με τα φρέσκα προϊόντα του κήπου.

Τις επόμενες μέρες θα σας μιλήσω και γι’ άλλους θησαυρούς του καταψύκτη. Θα αρχίσω σήμερα με τον πιο χρήσιμο, τη βασική σάλτσα ντομάτα, που φτιάχνω απ’ τις ντομάτες μας. Ορίστε οι οδηγίες. Δεν σας δίνω ποσότητες, γιατί δεν έχουν σημασία στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Βασική σάλτσα ντομάτα του φούρνου

Ψήνετε σ’ ένα μεγάλο ταψί πλυμένες και κομμένες ντομάτες σωρηδόν, σε πολύ υψηλή θερμοκρασία για καμιά ώρα, μέχρι να καψαλιστούν και να βγάλουν πολλά υγρά.

Μετά τις περνάτε από μύλο για ν’ αφαιρέσετε σπόρους και φλούδες και τις επιστρέφετε στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία, όπου τις ξαναψήνετε για μερικές ώρες ώσπου να ελαττωθεί σημαντικά ο όγκος τους. Όσο περισσότερο ψήνονται, τόσο συγκεντρώνεται η γεύση και γίνεται πιο ντοματένια. 

Στην τελευταία ώρα προσθέτετε τσιγαρισμένα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με το λάδι τους. Όταν η σάλτσα έχει την πυκνότητα που θέλετε, είναι έτοιμη. Προσθέτετε αλατοπίπερο, την αφήνετε να κρυώσει τελείως και την βάζετε σε σακούλες. Έτσι θα έχετε μερίδες από έτοιμη βασική σάλτσα ντομάτα, για ζυμαρικά, ας πούμε, ή για κολατσιό με πιτάκια.

Αν θέλετε, βέβαια, μπορείτε να προσθέσετε και οτιδήποτε άλλο. Με προσθήκη σκόρδου, ψιλοκομμένων μυρωδικών, μπαχαρικών κλπ, θα είναι έτοιμη να συνδυαστεί με ζαρζαβατικά ή όσπρια για όλα τα λαδερά, για όσπρια πλακί, για κρέας κοκκινιστό, κλπ. Αν, στο μαγείρεμα, η σάλτσα είναι πολύ πηκτή, την διαλύετε με λίγο νερό, έχοντας όμως υπόψιν ότι τα ζαρζαβατικά έχουν πολλά υγρά δικά τους.

Στις σακούλες με τη σάλτσα δίνετε πλακέ σχήμα και βάζετε χαρτί φούρνου ανάμεσά τους για να μην κολλήσουν. Εφόσον έχει χώρο ο καταψύκτης, μπαίνουν ξαπλωτές ώσπου να παγώσουν και μετά τοποθετούνται κάθετα για να πιάνουν λιγότερο χώρο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'