Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Η Τέχνη του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Αιγυπτιώτικη ρυζοσαλάτα για τη ζέστη

του Αλέκου Λασκαράτου Συνταγέςρύζι, ρυζοσαλάτα, ντομάτες, πιπεριές, ελιές, αντζούγιες, αυγά

Τις μέρες που κάνει πολύ ζέστη, μ’ αρέσει να ετοιμάζω ένα δροσερό, χορταστικό, φθηνό αλλά και πολύ νόστιμο φαγητό, που τρώγαμε στην Αίγυπτο τέτοιες μέρες. Μιλάω για τη δροσερή ρυζοσαλάτα. Μπορεί να την φτιάξει ο οποιοσδήποτε, άσχετος ή μη με τη μαγειρική.

Photo: whatmaddydidnext.com
Photo: whatmaddydidnext.com

Υλικά

  • μία με δύο κούπες ρύζι μακρύκοκκο (ανάλογα πόσοι θα είμαστε στο τραπέζι)
  • δύο ντομάτες για σαλάτα
  • μία ή δύο πράσινες πιπεριές
  • μισή ντουζίνα ελιές Καλαμών
  • δύο ή τρία ραπανάκια (αν έχουμε)
  • δύο ή τρία αγγουράκια τουρσί
  • δύο αυγά
  • τέσσερα - πέντε φιλέτα αντζούγας
  • ένα λεμόνι

Προετοιμασία

Βράζουμε σε μία κατσαρόλα το ρύζι για δέκα λεπτά. Όχι παραπάνω. Πρέπει να είναι σπυρωτό και όχι λαπαδιασμένο. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να πάρει τη θερμοκρασία του δωματίου. Βράζουμε και τα δύο αυγά για 10 - 12 λεπτά, να γίνουν σφικτά. Τ' αφήνουμε και αυτά να κρυώσουν.

Όσο το ρύζι και τ’ αυγά κρυώνουν, εμείς ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Κόβουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές και το λεμόνι σε ροδέλες. Αδειάζουμε το περιεχόμενο κάθε ροδέλας και κρατάμε μόνο το γύρω-γύρω. Κόβουμε το γύρω-γύρω σε μικρά κομματάκια του μισού με ένα εκατοστό και τα βάζουμε σ' ένα μπολ. Ξεκουκουτσώνουμε τις ελιές και κόβουμε τη σάρκα σε δύο, τρία κομματάκια. Τέλος, κόβουμε τις αντζούγες, τα ραπανάκια και τα αγγουράκια τουρσί σε μικρά κομμάτια. Όλα τα υλικά αυτά τα ρίχνουμε στο μπολ.

Όταν το ρύζι κρυώσει, το βάζουμε σε μια σαλατιέρα μαζί με όλα τα υλικά από το μπολ. Προσθέτουμε και λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Το λάδι με μέτρο για να μην «κολυμπάει» το ρύζι. Να κρατάει. Αν θέλουμε αλατίζουμε ελαφρά, αν και οι αντζούγες κάνουν τη δουλειά τους. Τέλος, κόβουμε τ' αυγά σε ροδέλες (αν έχουμε το μηχάνημα) ή κατά μήκος στα τέσσερα με το μαχαίρι και στολίζουμε τη ρυζοσαλάτα χωρίς να τα ανακατέψουμε, γιατί θα διαλυθούν. Σκεπάζουμε τη σαλατιέρα με μια πετσέτα κουζίνας ή με ένα μεγάλο πιάτο ανάποδο και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστο δύο ώρες.

Είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε αυτό το πολύχρωμο, υγιεινό και πολύ νόστιμο φαγητό! Καλή όρεξη.

* Δείτε το προφίλ του Αλέκου Λασκαράτου στο protagon.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'