Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα κρητικά: μαρμελάδα «συκάτη»

της Ευφροσύνης Κάτσουνα Συνταγέςμαρμελάδα, σύκα

Τα σύκα έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή και δε θα μπορούσα να μη μοιραστώ μαζί σας την καλύτερη, κατά τη γνώμη και τα γούστα μου, μαρμελάδα σύκο. Το βαθύ χρυσό χρώμα της σε συνδυασμό με την ακαταμάχητη γεύση της και την ιδιαίτερη υφή της δεν θα μπορούσε να μην ελκύσει και τους πιο απαιτητικούς της γεύσης.

Η προετοιμασία της απλή, όπως όλες οι μαρμελάδες άλλωστε, γι’ αυτό σας προτείνω να κάνετε το βήμα, να δοκιμάσετε να φτιάξετε δικές σας μαρμελάδες, που δεν έχουν ίχνος συντηρητικών. Το καλοκαίρι ειδικά υπάρχει πληθώρα φρούτων που μπορούμε να κάνουμε μαρμελάδα με λίγα μόνο βήματα· Ροδάκινο, βερύκοκο, κεράσι, βύσσινο... ακόμη και ντομάτα! Όσο για τη συγκεκριμένη, ταιριάζει πάρα πολύ με μια ποικιλία ελληνικών τυριών σαν συνοδευτικά με το κρασάκι σας, σε πράσινη σαλάτα αντί για ξερό σύκο, εκτός από την κλασική χρήση της σε ψωμί με βούτυρο. Αν θέλετε να «κρατάνε» τα σύκα και να μην λιώσουν εντελώς, τα κόβετε στη μέση, αλλιώς σε 4 κομμάτια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε ποικιλία σύκων θέλετε και φυσικά δεν ξεχνάμε το λεμόνι στο τέλος για να μη μας ζαχαριάσει.

Μαρμελάδα «συκάτη»

Υλικά

  • 1 κιλό σύκα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • τον χυμό από ένα λεμόνι
  • 1 λοβό βανίλιας (προαιρετικά)

Αφαιρούμε τη φλούδα από τα σύκα και τα κόβουμε στη μέση. Πρέπει καθαρισμένα να ζυγίζουν ένα κιλό. Σας το λέω επειδή μπορεί στο καθάρισμα να σας πιάσει καμία λιγούρα και να τσιμπήσετε λίγα...

Τα βάζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Ρίχνουμε τη ζάχαρη από πάνω και ελάχιστο νερό για να μη κολλήσουν. Μόλις πάρει την πρώτη βράση η μαρμελάδα, αφαιρούμε τον αφρό που μαζεύεται στην επιφάνεια με μια τρυπητή κουτάλα. Συνεχίζουμε τα βράσιμο σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα και στη μέση της διαδικασίας προσθέτουμε τη βανίλια, αν τελικά χρησιμοποιήσουμε.

Λίγο πριν την κατεβάσουμε, ολοκληρώνουμε τη διαδικασία προσθέτοντας τον χυμό λεμονιού. Αποστειρώνουμε τα βάζα μας με τον γνωστό τρόπο της κατσαρόλας, τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα και αναποδογυρίζουμε.  

Tip: έχετε από κοντά ψωμάκι σε φέτες, βούτυρο και δυο - τρεις φέτες τυρί, λίγο πικάντικο. Ξέρετε τι εννοώ…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ευφροσύνης Κάτσουνα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'