Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ο αιφνιδιασμός της πεταλίδας

του Γιάννη Παντελάκη ΣυνταγέςΣίφνος, πεταλίδες, ρύζι

Όλα συνοψίζονται στη λέξη "αιφνιδιασμός". Ο αιφνιδιασμός στο μάζεμα της πεταλίδας και μετά ο αιφνιδιασμός αυτών που θα τις γευτούν. Πρόκειται για το «όστρακο του φτωχού», αλλά νομίζω πως είναι ιδιαίτερα παρεξηγημένο. Οι παλαιότεροι κάτι ήξεραν που τις χρησιμοποιούσαν συχνά στα γεύματά τους. Οι νεότεροι μάλλον αγνοούν τη γεύση τους και μάλλον αρκούνται να τις παρατηρούν στα βράχια.

Photo: goldenpixe@Flickr
Photo: goldenpixe@Flickr

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Ο μοναδικός τρόπος για να μαζέψεις πολλές πεταλίδες, τόσες ωστε ν' αρκούν για τέσσερα άτομα, είναι να τις αιφνιδιάσεις. Αν υποψιαστούν ότι πλησιάζει εχθρικό χέρι, κολλάνε τόσο σφικτά στα βράχια, που χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να τις κάνεις ν' αλλάξουν γνώμη. Τόση, ώστε μάλλον θα εγκαταλείψεις την προσπάθεια. Πρέπει να τις ξεχωρίζεις γιατί το χρώμα τους είναι ίδιο μ' εκείνο των βράχων που τις φιλοξενούν. Βρίσκονται σε καθαρά νερά και σε προσιτά για να τις μαζέψεις σημεία χρησιμοποιώντας ενα μικρό μαχαίρι. Τις πλησιάζεις και απλά φροντίζεις να αιφνιδιαστούν, όταν εχεις βάλει το μαχαίρι μεταξύ του βράχου και της πεταλίδας. Αυτό είναι όλο.

Ο δεύτερος αιφνιδιασμός έρχεται από την παρέα. Δεν πιστεύει πως αυτό το σχετικά παρεξηγημένο όστρακο μπορεί να σου δώσει μια τόσο ωραία γεύση. Ιδιαίτερα αν το μπλέξεις αρμονικά μ' ενός είδους ρύζι. Όποιο προτιμάτε. Απλά και εδώ τα πράγματα. Αφαιρούμε το κέλυφος των πεταλίδων και τις πλένουμε καλά να φύγει άμμος και χόρτα της θάλασσας. Σ' ένα μεγάλο τηγάνι, βάζουμε λάδι και τσιγαρίζουμε λίγο κρεμμύδι, λίγο σκόρδο κι ένα ματσάκι κρίταμο ψιλοκομμένο. Μόλις μαραθούν λίγο, ρίχνουμε τις πεταλίδες, 2 - 3 ποτήρια νερό, αλάτι και αρκετό πιπέρι. Αφήνουμε να πάρουν μια καλή βράση και ρίχνουμε λίγο λάδι ακόμα και λίγο λεμόνι. Σε 4 - 5 λεπτά, ρίχνουμε το ρύζι, σκεπάζουμε το τηγάνι και περιμένουμε ν απορροφηθεί το ρύζι.

Όλα είναι έτοιμα. Και, όπως λένε και στο νησί (Σίφνος), αν οι πεταλίδες ειναι μαζεμένες απο τα βράχια της Χρυσοπηγής, είναι και αγιασμένες στη γεύση. Και από αλλού να είναι μαζεμένες, λέμε εμείς, το ίδιο... αγιασμένες θα είναι.

(Ο δημoσιογράφος Γιάννης Παντελάκης είναι Σιφνιός φίλος bostanistas)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'