Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Στο Falafellas για φαλάφελ και στο σπίτι για τηγάνισμα

της Αλέκας Κυφιώτη Συνταγέςφαλάφελ, ρεβίθια, λιβανέζικη κουζίνα, Falafellas

Αισθανόμουν τις σταγόνες του ιδρώτα να κατηφορίζουν με ταχύτητα την πλάτη μου. 39,7 °C έγραφε ο υδράργυρος στο κέντρο της Αθήνας εκείνο το μεσημέρι του Ιουλίου, που έπρεπε επειγόντως να φτάσω μέχρι την Αγία Ειρήνη για μια δουλειά. Διασχίζοντας την Αιόλου με γρήγορο βήμα, για να κάνω ό,τι είναι να κάνω και να φύγω όσο γίνεται πιο γρήγορα, έπεσα πάνω σε μια απίστευτη ουρά. Δεκαπέντε με είκοσι ιδρωμένοι άνθρωποι περίμεναν καρτερικά έξω από μια...“καμαρούλα μια σταλιά δύο επί τρία” για να πάρουν σάντουιτς φαλάφελ, κεφτεδάκια φαλάφελ, σαλάτα με λαχανικά, ψητή μελιτζάνα, ταχίνι, σάλτσα ντομάτας και γιαούρτι, ταμπουλέ, χούμους, σαλάτα με φακές. Η αναμονή, είκοσι λεπτά τουλάχιστον. Οι πελάτες απτόητοι, περίμεναν τη σειρά τους, τακτικά, ο ένας πίσω από τον άλλο σαν σε τράπεζα. Πολύς ο κόσμος, λίγοι οι παρασκευαστές. «Αν παραγγείλεις ντελίβερι αργεί πάνω από μια ώρα», μου είπε το κορίτσι στο διπλανό κατάστημα. «Γι' αυτό, εμείς που το ξέρουμε, παραγγέλνουμε στις δώδεκα για να φάμε μιάμιση με δύο».

Έξω από το Falafellas, Αιόλου 51, στο κέντρο της Αθήνας
Έξω από το Falafellas, Αιόλου 51, στο κέντρο της Αθήνας

Γεγονός αναμφισβήτητο: το Falafellas έχει σουξέ. Προσφέρει νόστιμη, συνεπή, ειλικρινή εναλλακτική - από σουβλάκια - street food επιλογή, σε λογικές τιμές, στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν αδύνατον να τους απασχολήσω ζητώντας τους συνταγές και μυστικά για την επιτυχία τους. Έτσι, επιστρέφοντας στο σπίτι, έψαξα και βρήκα την συνταγή για φαλάφελ της διάσημης λιβανέζας Anissa Helou. Η Ανίσα Χελού, με πατέρα από τη Συρία και μητέρα από το Λίβανο, έφυγε από την πατρίδα της μητέρας της στα 21 για να κατακτήσει τον κόσμο. Και τα κατάφερε μέσα από τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων και τη μαγειρική. Το 2013 η Ανίσα μπήκε στη λίστα των 500 πιο σημαντικών αράβων επιχειρηματιών του κόσμου. Πήρα τη συνταγή για φαλάφελ και σας την μεταφέρω από ένα από τα βραβευμένα διεθνώς βιβλία της, το “Modern mezze”.

Υλικά για 15 - 20 φαλάφελ

  • 100 γραμμ. ρεβύθια
  • 200 γραμμ. φάβα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σόδα μαγειρική
  • 5 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες
  • 1 μικρό κρεμμύδι ξεφλουδισμένο
  • 50 γραμμ. φρέσκο κόλιανδρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μπαχάρι
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική κι άλλο ½ σόδα μαγειρική για να την προσθέσουμε ακριβώς πριν το τηγάνισμα
  • αλάτι
  • λάδι για το τηγάνισμα

Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβύθια και τη φάβα σε δύο μπολ με νερό. Σε κάθε μπολ βάζουμε από ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα. Τα αφήνουμε όλη νύχτα για να μαλακώσουν και να φουσκώσουν.

Την επόμενη ημέρα, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε. Τα βάζουμε στο μούλτι και τα αλέθουμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ. Το δοκιμάζουμε και κατά την κρίση μας προσθέτουμε επιπλέον καρυκεύματα. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον.

Photo: stirthepots.com
Photo: stirthepots.com

Όταν περάσει η μισή ώρα, ανακατεύουμε το μείγμα με 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα. Στη συνέχεια, βάζουμε σε ένα τηγάνι λάδι και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Το λάδι θα είναι στη σωστή θερμοκρασία για να τηγανίσουμε τα φαλάφελ αν, αφού ρίξουμε ένα μικρό κομμάτι ψωμί, σχηματιστούν φυσαλίδες γύρω του.

Photo: stirthepots.com
Photo: stirthepots.com

Πλάθουμε με το μείγμα κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε για τρία - τέσσερα λεπτά γυρίζοντάς τα και από τις δύο πλευρές.

Photo: stirthepots.com
Photo: stirthepots.com

Κανονικά σερβίρονται ζεστά. Εμένα μου αρέσουν πάρα πολύ και σε θερμοκρασία δωματίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αλέκας Κυφιώτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'