Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σπιτικό παστέλι: με σουσάμι, αμύγδαλο ή φιστίκι;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ροδάκινα σε διπλό ταμπλό: με ζαχαρένια κρούστα

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςροδάκινο, μαύρη ζάχαρη, αμύγδαλα

Και πού δεν τα συναντάς το καλοκαίρι... από ξέχειλες πιατέλες σε όρθια, μοναχικά δαγκώματα, από πουλερικά και χορταστικές σαλάτες μέχρι μαρμελάδες και δροσερά κοκτέιλ: τα ροδάκινα παίζουν σε διπλό ταμπλό περισσότερο από κάθε θερινό φρούτο. Γλυκά και ζουμερά από μόνα τους, γίνονται μέγα επιδόρπιο ως έχουν - αρκεί να έχουν ωριμάσει κάπως. Για τους αμετανόητους γλυκατζήδες, όταν περισωθούν κάμποσα, ο φούρνος και το καραμέλωμά τους είναι μονόδρομος. Είτε με μέλι και κρασί είτε σε γκρατέν με τον τρόπο της Θάλειας Τσιχλάκη, μεταμορφώνονται σε βελούδινες, ηδονικές μπουκιές. Στο ευρηματικό amourfood, να μια πρωτότυπη εκδοχή τους: ψητά, με κρούστα από αμύγδαλο τριμμένο και καστανή ζάχαρη - αμ' έπος αμ' έργον.

Photo: amourfoud.blogspot.gr
Photo: amourfoud.blogspot.gr
  • 4 γινωμένα, μαλακά ροδάκινα
  • 1/3 φλιτζ. (περίπου 50 γραμμ.) αμύγδαλο τριμμένο
  • 1/4 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
  • κανέλα
  • αλάτι
  • 1 κ.σ. (περίπου 50 γραμμ.) βούτυρο λιωμένο

Παίρνουμε μια χούφτα αμύγδαλα - καβουρδισμένα ή όχι, μικρή σημασία έχει - και τ' αλέθουμε στο μπλέντερ ώσπου να θυμίζουν θρύμματα άμμου, ούτε κομματάκια μα ούτε και σκόνη.

Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόβουμε τα ροδάκινα στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και τα ξεφλουδίζουμε. Τα τοποθετούμε σ' ένα πυρέξ ή έναν πυρίμαχο δίσκο με την πλευρά του πρώην κουκουτσιού προς τα πάνω, έτοιμα για γέμισμα.

Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε το τριμμένο αμύγδαλο, τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι. Λιώνουμε το βούτυρο και το περιχύνουμε ανακατεύοντας για να ενωθούν τα υλικά. Το μίγμα θα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτό, ίσα να αλείφεται πάνω στα ροδάκινα. Αν προκύψει αραιό, συμπληρώνουμε αμύγδαλο, τριμμένο όπως παραπάνω.

Μία κουταλιά της σούπας σε κάθε ροδάκινο και στη συνέχεια πατάμε με το κουτάλι για να καλύψουμε όλη τους την επιφάνεια. Ψήνουμε για περίπου 40 με 45 λεπτά, μέχρι το πάνω μέρος να ροδίσει αρκετά και το φρούτο να τρυπιέται εύκολα μ' ένα πηρούνι.

Το παγωτό ήδη μαλακώνει εκτός ψύξης λίγο πριν τα ξεφουρνίσουμε. Εναλλακτική: σαντιγί σπιτική της στιγμής (κρέμα γάλακτος και λίγη ζάχαρη άχνη ανακατεύονται για λίγα λεπτά σε παγωμένο μπολ).

Photo: amourfoud.blogspot.gr
Photo: amourfoud.blogspot.gr

Κι αν μπουχτίσουμε από γλύκα, την επομένη γίνονται φίνο πρωινό - αρκούν μερικές κουταλιές από δροσερό γιαούρτι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'