Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Υγιεινό μασούλημα με σταφιδόψωμα ολικής άλεσης

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα κρητικά: κατσικάκι με μελιτζάνες και κολοκυθάκια

της Ευφροσύνης Κάτσουνα Συνταγέςμελιτζάνες, κατσικάκι, κολοκυθάκια, κρητική κουζίνα

Εποχή της μελιτζάνας, που σημαίνει πληθώρα συνταγών, από μελιτζανοσαλάτα μέχρι μελιτζανοκεφτέδες και το πεντανόστιμο ιμάμ. Δεν σας κρύβω ότι είναι ένα από τ' αγαπημένα μου καλοκαιρινά λαχανικά είτε σκέτη είτε μαζί με άλλα λαχανικά, κρέας, τυριά, ακόμη και θαλασσινά (χταπόδι με μελιτζάνες, ας πούμε).

Ανάλογα τώρα με τη συνταγή που θα φτιάξουμε, χρησιμοποιούμε και το αντίστοιχο είδος μελιτζάνας. Φλάσκα για μελιτζανοσαλάτα, τσακώνικη για ιμάμ και αν θέλουμε περισσότερη σάρκα και λιγότερα σπόρια, η άσπρη είναι η κατάλληλη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις άσπρες μελιτζάνες, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο της κυρίας Καλής Δοξιάδη, θα σας καλύψει πλήρως! Στη συνταγή που θα διαβάσετε, την συνδυάζουμε με κατσικάκι και, πραγματικά, δεν φαντάζεστε πόσο πολύ περιμένω το καλοκαίρι για τέτοιου είδους νόστιμα πιάτα. Σίγουρα μελιτζάνες βρίσκουμε όλες τις εποχές του χρόνου όμως, κατά τη γνώμη μου, καλό είναι να χρησιμοποιούμε τα φρούτα και τα λαχανικά που η κάθε εποχή απλόχερα μας χαρίζει.... και ο κολιός τον Αύγουστο!  Για το συγκεκριμένο φαγητό θέλουμε επίσης κολοκυθάκια μικρά και δροσερά αλλά κυρίως οι μελιτζάνες πρέπει να είναι μετρίου μεγέθους, λίγο πιο μεγάλες από τα κολοκυθάκια. Τα υπόλοιπα υλικά είναι λίγα και καλά, κάτι που χαρακτηρίζει την κρητική διατροφή.  

Κατσικάκι με μελιτζάνες και κολοκυθάκια
Υλικά

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 κιλά κατσίκι μπούτι κομμένο σε μερίδες
  • 2 - 3 φύλλα δάφνη
  • 1 ποτήρι κρασί κόκκινο
  • νερό όσο σηκώσει
  • 3 ντομάτες μεγάλες και ζουμερές περασμένες από τον τρίφτη
  • 10 κολοκύθια μικρά
  • 1 κιλό μελιτζάνες μέτριες προς μικρές
  • αλάτι, πιπέρι

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και το λάδι. Προσθέτουμε το κατσίκι και, μόλις το θωρακίσουμε, σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί και προσθέτουμε όσο νερό σηκώσει για να του δώσουμε αρκετό χρόνο να μισοψηθεί.

Συνεχίζουμε με τη ντομάτα και όση ώρα το φαγητό μας μαγειρεύεται ξεπικρίζουμε τις μελιτζάνες. Χαράζουμε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες, αφού τις ξεπικρίσουμε, τις πλύνουμε και τις στραγγίξουμε καλά.

Προσθέτουμε τα λαχανικά μας ένα δεκάλεπτο πριν ψηθεί το κατσικάκι μας σε μέτρια φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε και μόλις η σάλτσα και οι γεύσεις δέσουν, τότε είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε. Τις μελιτζάνες εδώ δεν τις προτηγανίζω επειδή είναι μικρές. Αν θέλετε φυσικά, εσείς μπορείτε να το κάνετε. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ευφροσύνης Κάτσουνα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'