Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μαζί με τα λαχανικά τρώγεται και η γάστρα

της Αμαλίας Λογαρά Συνταγέςζύμη, ζυμαρένια γάστρα, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, ντοματάκια, καλοκαιρινά λαχανικά

Αν σας ξεγελάει το κεραμικό, που μέσα του ψήθηκαν τα λαχανικά, δεν έχετε άδικο. Έχει τη μορφή πήλινης γάστρας βγαλμένης μόλις απ’ το εργαστήρι κεραμοποιού. Κι όμως, δεν είναι παρά το ζυμαρένιο εκμαγείο ενός αναποδογυρισμένου ταψιού, που τρώγεται κι αυτό τραγανιστό. Σαν μπισκότο. Ή σαν καλοψημένη κόρα φρέσκου ζυμωτού ψωμιού. Αν φροντίσετε να το ψήσετε όπως σας προτείνω παρακάτω, θα το απολαύσετε μαζί με τα λαχανικά. Δεν είναι δύσκολο να γίνει ενώ το γευστικό αποτέλεσμα συναγωνίζεται επάξια την αισθητική απόλαυση.

photo: Αμαλία Λογαρά
photo: Αμαλία Λογαρά

Υλικά για το ζυμάρι:

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κοφτό κουταλάκι μπέικιν
  • σόδα στη μύτη του μικρού κουταλιού 
  • 4 - 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • 1 κουτάλι της σούπας χυμό λεμονιού
  • νερό (όσο πάρει)

Υλικά για τη γέμιση

  • ½ κιλό κολοκύθια
  • ½ κιλό μελιτζάνες
  • 300 γρ. πιπεριές
  • 1 κρεμμύδι
  • ½ κιλό ντοματάκια (μικρά)
  • 4 - 5 σκελίδες σκόρδο
  • μαϊντανός
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
  • αλάτι
  • μαυροπίπερο
  • λάδι
  • 1 σφηνάκι σόγια σως 

Η ζυμαρένια γάστρα
Βάλτε τα υλικά της ζύμης σε μπολ και ζυμώστε να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι. Επιλέξτε ένα ταψί διαμέτρου 18-20 εκ., γυρίστε το ανάποδα και αλείψτε την επιφάνεια και τα πλαϊνά του με λίγο λάδι. Πλάστε το ζυμάρι με τα χέρια σας (χωρίς πλάστη) και καλύψτε με τη ζύμη προσαρμόζοντάς την πάνω και γύρω απ’ την εξωτερική πλευρά του ταψιού. Θα προκύψει ένα ζυμαρένιο μπολ, όπως το βλέπετε στη φωτογραφία. Ψήστε το σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει.

Η γέμιση
Βάλτε λίγο λάδι σε μια κατσαρόλα και, όταν ζεσταθεί, ρίξτε κομμένα σε ροδέλες τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και το κρεμμύδι να σοταριστούν. Στη συνέχεια προσθέστε το σκόρδο, τη μισή ποσότητα από τις ντομάτες κομμένες και τον μαϊντανό. Βάλτε και όλα τα μπαχαρικά συν το αλάτι. Ανακατέψτε τα όλα δυο - τρεις φορές πάνω στη φωτιά, για ν’ αρχίσει το μαγείρεμα κι αυτών. Χαμηλώστε πολύ τη φωτιά, προσθέστε τη σόγια και ελάχιστο νερό. Σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι της κι αφήστε τα λαχανικά να μαλακώσουν χωρίς να μείνουν ζουμιά.

Τις υπόλοιπες ντομάτες κόψτε τες στη μέση, αραδιάστε τες σε ένα ταψί, αλατίστε λιγάκι και λαδώστε τες. Ψήστε τες στον φούρνο.  

Η σύνθεση
Ακουμπήστε τη ζυμαρένια φόρμα στη λαμαρίνα του φούρνου και γεμίστε την με το μαγειρεμένο μίγμα. Από πάνω αραδιάστε τα υπόλοιπα ψημένα ντοματάκια και θρυμματίστε φέτα τυρί όσο σας κάνει κέφι. Ψήστε σε δυνατό φούρνο, τόσο όσο να ροδίσει ελάχιστα η φέτα. Δεν πρέπει να αρπάξει η ζυμαρένια φόρμα, η οποία θα φαγωθεί μαζί με το φαγητό, αντί για ψωμί. Είναι από μόνη της εξαιρετικά τραγανή, σαν μπισκότο.

photo: Αμαλία Λογαρά
photo: Αμαλία Λογαρά

Κόψτε κομμάτια με κάποια προσοχή και καλή σας όρεξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αμαλίας Λογαρά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'