Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Γεωπόνε, πώς θα καλλιεργήσω φράουλες;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πράσινη ρεβάνς: πανζανέλα με φασoλάκια

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςφασολάκια, πανζανέλλα

Στον κόσμο των λαχανικών, καλοκαίρι σημαίνει ντομάτα: σάλτσες, σαλάτες, πίτες, τάρτες και κρύες σούπες, παντού έχει μια θέση και τα πάντα κάνει νοστιμότερα. Φτάνει όμως η στιγμή, τώρα, στην καρδιά του Αυγούστου, που δεν θέλεις να τα βλέπεις όλα κόκκινα (άσε που υποψιάζομαι και ελαφρά δυσανεξία στη φλούδα της) και αναζητάς πράσινες, χλοερές εναλλακτικές. Η Αναστασία Λαμπρία απεκατέστησε τα "ρηγμένα" κολοκυθάκια, καιρός να πάρουν και άλλοι παίκτες του μποστανιού τη ρεβάνς, όπως τα λυγερά χλωρά φασόλια πριν περάσει για τα καλά η εποχή τους. Πρώτη απόπειρα η τοσκανέζικη ντοματοσαλάτα της Λεονί Σταφυλά: τα ντοματίνια αποσύρονται για να δώσουν τη θέση τους στ'  αμπελοφάσουλα. Πανζανέλα, λοιπόν, χωρίς ντομάτα αλλά με φασόλια - γίνεται! Θέλουμε όμως να χορτάσουμε, οπότε μαζί με τα χλωρά θα εξασφαλίσουμε μερικά ξηρά βρασμένα ή κονσέρβας. Ψωμί; Απαραιτήτως φρυγανισμένο, για να χαρούμε τη σαλάτα τραγανή και δροσάτη.

Photo: traceface@Flickr
Photo: traceface@Flickr

Τα αναγκαία:

  • περίπου 700 γραμμ. αμπελοφάσουλα πλυμένα καλά
  • 4 - 5 φέτες από χθεσινό ψωμί, φρυγανισμένες
  • 2 κ.σ. αλάτι
  • 3 φλιτζ. φασόλια κονσέρβας ή βρασμένα
  • λίγο ξύδι
  • ένα λεμόνι
  • μισό φλιτζ. ελαιόλαδο
  • μισό κ.γ. μουστάρδα

Ξέπλυμα καλό για τα αμπελοφάσουλα, κάτω από κρύο νερό. Κόβουμε τις άκρες τους, τραβάμε τα πλαϊνά «νεύρα» και στη συνέχεια τα κόβουμε στη μέση.  

Σε μια μεσαία κατσαρόλα ζεσταίνουμε νερό και, μόλις πάρει βράση, τα ρίχνουμε για τρία με τέσσερα λεπτά - θέλουμε να μαλακώσουν μα όχι να βράσουν. Αμέσως ξέπλυμα κάτω από κρύο νερό

Αλάτι, ξύδι, λεμόνι, ελαιόλαδο και μουστάρδα ανακατεύονται σ' ένα μικρό μπολ. Ανοίγουμε χωρίς ντροπή την κονσέρβα με τα φασόλια - έχει φροντίσει ο Φιλάρετος Ψημμένος για την απενοχοποίησή της («η κονσέρβα δεν είναι ντροπή, ντροπή είναι να την φάτε σκέτη») - και τ' αδειάζουμε σε ένα βαθύ, μεγάλο πιάτο μαζί με τα αμπελοφάσουλα.

Όσο φρυγανίζουμε το ψωμί, περιχύνουμε με τη σάλτσα ανακατεύοντας καλά. Πόσο ψωμί; Ας αποφασίσει η πείνα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'