Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα πικάντικα: τσακτσούκα, η ακαταμάχητη

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςτσακτσούκα, πιπεριές, ντομάτα, αυγά

Ένας ακόμη ευφυής μεσογειακός τρόπος να συνδυάσετε τα λαχανικά του κήπου με αυγά και να ετοιμάσετε ένα πλούσιο, γρήγορο και δελεαστικό πιάτο! Στη Μέση Ανατολή, η τσακτσούκα σερβίρεται συνήθως σαν ορεκτικό. Επειδή όμως είναι χορταστικό φαγητό, εγώ την προτιμώ σαν κύριο πιάτο για ένα απλό μεσημεριανό ή βραδινό μαζί με καλό, σπιτικό ψωμί - όπως εκείνο που συνήθως ετοιμάζω. “Τσακτσούκα” στην αραβική αργκό σημαίνει “μίγμα” και το πιάτο πιστεύεται πως προέρχεται από την Τυνησία. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει πως η τσακτσούκα προέρχεται από μια βερβερική λέξη που χρησιμοποιείται για το ραγού λαχανικών. Σύμφωνα πάλι μ' ένα μαγειρικό βιβλίο σχετικά με την κουζίνα της Ιερουσαλήμ, το όνομά της προέρχεται από το εβραϊκό ρήμα leshakshek (κουνώ, τινάζω). Όποιες και αν είναι οι ρίζες του, το πιάτο σερβίρεται σε όλη τη Μέση Ανατολή, και, πρόσφατα, σε όλο τον κόσμο!

Φωτo: Αναστάσιος Μέντης, www.mentistudio.com
Φωτo: Αναστάσιος Μέντης, www.mentistudio.com

Την καλύτερη την δοκίμασα στο εστιατόριο Ντόκτορ Τσακτσούκα στη Γιάφα, στο Ισραήλ, όπου την σερβίρουν στο σαγανάκι μέσα στο οποίο την μαγειρεύουν. Οι πελάτες βουτάνε στη νόστιμη σάλτσα ψωμί, καταβροχθίζοντάς την αστραπιαία. Η τσακτσούκα παίρνει την υπέροχη γεύση από τις καυτερές και αρωματικές πιπεριές της Μεσογείου και τις ώριμες ντομάτες κάθε είδους.

(Για 6 άτομα)

  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 πιπεριές γλυκές πράσινες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε λουρίδες
  • 3-4 πιπεριές καυτερές πράσινες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε λουρίδες
  • 2 φλιτζάνια τριμμένη ντομάτα φρέσκια ή κονσέρβα
  • 2-4 κουτ. γλυκού χαλέπικο πιπέρι ή μπούκοβο
  • αλάτι
  • 6 αβγά
  • πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι βάλτε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με τις γλυκιές και καυτερές πιπεριές για 6 - 10 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να μαλακώσουν. Βάλτε τη ντομάτα και βράστε άλλα 8-10 λεπτά, ν' αρχίσει η σάλτσα να πήζει. Προσθέστε το χαλέπικο πιπέρι ή το μπούκοβο και λίγο αλάτι, δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση.

Σπάστε ένα - ένα τα αβγά, αδειάζοντας το καθένα σε φλιτζάνι και μεταφέροντας με το φλιτζάνι στο τηγάνι με τη σάλτσα που σιγοβράζει. Τηγανίστε 5 - 8 λεπτά, μέχρι να σφίξουν, περιχύνοντας πότε - πότε με τη σάλτσα. Πασπαλίστε με χαλέπικο πιπέρι, μπούκοβο ή μαύρο πιπέρι και σερβίρετε με ψωμί.

(Η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο μου Της Μεσογείου τα πικάντικα, εκδ. Πατάκη)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'