Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μεζέδες για Μουντιάλ: burger για τον τελικό

της Γκέλης Βούρβουλη ΣυνταγέςΜουντιάλ, burger, κρέας, αρνίσιος κιμάς από τον ώμο, χοιρινός κιμάς από τον ώμο

Το υπερφορτισμένο φινάλε του φετινού Μουντιάλ δεν μπορεί παρά να συνοδευτεί από το υπ’αριθμόν ένα φαγητό για άντρες. Το οποίον, όπως επισημαίνει ο Μαρκ Μπίτμαν στο σχετικό θέμα του, ναι μεν είναι το εθνικό πιάτο της Αμερικής αλλά φέρει το όνομα μιας γερμανικής πόλης.

Photo: zivkovic@Flickr
Photo: zivkovic@Flickr

Κι επειδή κανένας αμερικανός δεν χρειάζεται μαθήματα για να ψήσει το τέλειο χάμπουργκερ (είναι στο γονίδιο η τέχνη), ο Μπίτμαν προτείνει εννέα παραλλαγές χωρίς μοσχαρίσιο μπιφτέκι, βασισμένες στις κουζίνες και στα υλικά διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Sam Kaplan for The New York Times.
Sam Kaplan for The New York Times.

Burger α λα ελληνικά

Κόβουμε 600 γραμμάρια απο κρέας αρνιού (κατά προτίμηση τον ώμο), χωρίς κόκκαλο, κι ένα μικρό κρεμμύδι σε κομμάτια. Τα βάζουμε σε μούλτι με μία κουταλιά λιωμένο σκόρδο και απο μία κουταλιά δυόσμο και μαϊντανό. Χτυπάμε μέχρι να γίνει το κρέας σαν κιμάς. Ζυμώνουμε 4 μπιφτέκια και τα ψήνουμε από τη μία πλευρά. Γυρίζουμε και προσθέτουμε φέτα ή καπνιστή μοτσαρέλα. Συνολικά ψήνουμε 4-8 λεπτά και από τις δύο πλευρές.
Σερβίρουμε με φέτες αγγουριού και μία σταγόνα λεμονιού.

Photos: Sam Kaplan for The New York Times.
Photos: Sam Kaplan for The New York Times.

Burger με τόνο

Κόβουμε 600 γραμμάρια τόνο σε μεγάλα κομάτια και χτυπάμε το ¼  της ποσότητας στο μούλτι, μαζί με ένα κουταλάκι μουστάρδα  Dijon, ένα κουταλάκι μαγιονέζα και μία κουταλιά κάπαρη, μέχρι να γίνει το μίγμα πάστα. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο τόνο και χτυπάμε μέχρι να ανακατευτεί καλά με τον πουρέ. Ζυμώνουμε 4 μπιφτέκια, τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε πολύ ψηλή φωτιά, γυρίζοντας μία φορά, για 4-6 λεπτά (στο κέντρο το ψάρι πρέπει να είναι σχεδόν ωμό).
Σερβίρουμε με μαγιονέζα με βάση λεμόνι.

Photos: Sam Kaplan for The New York Times.
Photos: Sam Kaplan for The New York Times.

Burger α λα ιταλικά

Κόβουμε 600 γραμμάρια χοιρινού χωρίς κόκκαλο (κατά προτίμηση ώμο) και μια μικρή ρίζα μάραθου σε κομμάτια. Τα χτυπάμε στο μούλτι μαζί με μία κουταλιά λιωμένο σκόρδο και 2 κουταλάκια σπόρους μάραθου, μέχρι το κρέας να γίνει σαν κιμάς. Ζυμώνουμε 4 μπιφτέκια και ψήνουμε, γυρίζοντας μία φορά, 4-8 λεπτά συνολικά.
Σερβίρουμε με σωταρισμένες πιπεριές και κρεμμύδια.

Για περισσότερες ιδέες μεζέδων για Μουντιάλ ρίξτε μια ματιά εδώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γκέλης Βούρβουλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'