Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Θερινό μποστάνι: κόλπα για την ευημερία του

του Άντυ Παξινού Κάντο μόνος σουφυτά, καλλιέργεια, μποστάνι, καλοκαίρι, ξηρασία, καύσωνας, πότισμα, εδαφοκάλυψη

Το καλοκαίρι στη χώρα μας είναι - κατά τη γνώμη μου - μια πρόκληση για τον καλλιεργητή. Σε όλη την Ευρώπη, ο χειμώνας είναι αυτός που θεωρείται «νεκρή εποχή» για καλλιέργειες, αντίθετα στην Ελλάδα έχουμε ήπιο χειμώνα, ιδεώδη για την καλλιέργεια του μποστανιού μας. Το καλοκαίρι όμως, ειδικά στην Αττική και τη νότια Ελλάδα, οι καιρικές συνθήκες μπορούν να αποβούν μοιραίες για τα φυτά μας, καθώς χωρίς τα σωστά μέτρα κινδυνεύουν να ξεραθούν από τους καύσωνες.

Photo: garten.de
Photo: garten.de

Ας αναφέρουμε, λοιπόν, λίγα κόλπα, ώστε ν’ αντέξουν τα φυτά και το μποστάνι μας το καλοκαίρι και να επιτύχουμε μεγάλη παραγωγή χωρίς υπερβολική κατανάλωση νερού. Όπως γνωρίζουμε, το μεγαλύτερο πρόβλημα του καλοκαιριού είναι η ξηρασία, γιατί η μεγάλη ζέστη εξατμίζει και την τελευταία σταγόνα από το χώμα, φανερώνοντας ρωγμές στο έδαφος και ξεζουμίζοντας τους καρπούς και τα φυτά μας. Επομένως το καλοκαίρι, το σωστό πότισμα είναι εκείνο που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του μποστανιού.

Photo: vegetablefreak.com
Photo: vegetablefreak.com

Τα φυτά προτιμούν το προγραμματισμένο πότισμα και είναι έτσι σωστότερο να γίνεται σε ώρες που δεν έχει ήλιο, δηλαδή μετά τη δύση ή πριν την ανατολή του - εκείνες είναι οι ιδεώδεις φάσεις. Γι’ αυτό τον λόγο θα μας φανεί χρήσιμο ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος, στο οποίο θα ρυθμίσουμε την ώρα και τη διάρκεια του ποτίσματος. Προτιμούμε το πότισμα με σταγόνες, καθώς έτσι θα έχουμε μεγαλύτερη οικονομία στο νερό, αφού ποτίζεται το κάθε φυτό ξεχωριστά όσο χρειάζεται και όχι το σύνολο του μποστανιού. Ακόμη, με τις σταγόνες αποτρέπουμε την εξάτμιση του νερού, που ενδεχομένως θα σταθεί στα φύλλα των φυτών μας, σε αντίθεση με τα συστήματα με μπεκ ή ψεκαστήρα.

Photo: frugalupstate.com
Photo: frugalupstate.com

Μπορούμε επίσης να κατασκευάσουμε μηχανισμούς που θα ποτίζουν αυτόματα τα φυτά μας, με μπουκάλια που τρέχουν σε σταθερή ροή ή με πιθάρια από πηλό θαμμένα στο χώμα, όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο.

Απαραίτητη είναι η εδαφοκάλυψη, ώστε να αποτρέψουμε ακόμα περισσότερο την εξάτμιση των υδάτων του εδάφους αλλά και για να προστατεύσουμε τη γονιμότητα της γης από της υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου. Η εδαφοκάλυψη μπορεί να αποτελείται από άσπρα βοτσαλάκια, που είναι ιδανικά να τα τοποθετήσουμε ανάμεσα στα σαλατικά που έχουν κοντό ριζικό σύστημα και απαιτούν συχνό πότισμα.

Photo: gardeningknowhow.com
Photo: gardeningknowhow.com

Για τα φυτά με μεγάλο ριζικό σύστημα, όπως η ντοματιά και η κολοκυθιά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για εδαφοκάλυψη άχυρο, κομμένο γκαζόν ή αγριόχορτα από το ξεβοτάνισμα, διότι αυτά τα φυτά θέλουν αραιό πότισμα αλλά σε μεγάλη ποσότητα. Επίσης ευδοκιμούν σε γόνιμα εδάφη που καλύπτουν τις απαιτήσεις της μεγάλης τους ρίζας. Αυτό ακριβώς μπορεί να μας το προσφέρει το άχυρο και τα υπόλοιπα κομμένα χόρτα, καθώς συγκρατούν τα νερά σαν σφουγγάρι και προσφέρουν γονιμότητα στη γη κατά την αποσύνθεσή τους.

Photo: commons.wikimedia.org
Photo: commons.wikimedia.org

Μπορούμε ακόμα να έχουμε μια ζωντανή εδαφοκάλυψη, δηλαδή μια πυκνή βλάστηση από χαμηλά φυτά, που θα καλύψουν το χώμα σαν ένα φυσικό πράσινο χαλί. Φυτά για αυτό τον ρόλο είναι το τριφύλλι (η μηδική), ο βίκος, η γλιστρίδα, η μέντα, που εκτός από την προστασία του χώματος είναι όλα και εξαιρετική τροφή. Χρησιμοποιούμε σκίαστρα ειδικά με προστασία 40% από τον ήλιο, σε σημεία ειδικά που βαράει ο μεσημεριανός ήλιος. Ακόμα εκμεταλλευόμαστε τα φυσικά σκίαστρα που ενδεχομένως να δημιουργεί η βόρεια πλευρά ενός δέντρου ή κάποιου φράχτη στον κήπο μας.

Τέλος, να τονίσουμε ότι η καλύτερη προστασία ενάντια στις καιρικές συνθήκες είναι να καλλιεργούμε φυτά που ευδοκιμούν στο περιβάλλον μας, γι’ αυτό είναι και σημαντικό να βρίσκουμε σπόρους από τον τόπο μας και να φυλάμε τα σπόρια των καρπών μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'