Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σαββατιανό, ο θησαυρός των Μεσογείων

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Χταπόδι στο τηγάνι

της Λεονί Σταφυλά Συνταγέςχταπόδι

Στην κουζίνα του ιστιοπλοϊκού ξανά. Το πρωί, πριν φύγουμε από το λιμάνι, πετάχτηκα στα καΐκια που βέβαια δεν περίμεναν εμένα, είχαν ήδη σχεδόν ξεπουλήσει. Τα δυο χταποδάκια που βρήκα όμως μια χαρά ήταν. Με το που τα αγόρασα ήρθε και η παραγγελιά: Τηγανητά θα τα κάνουμε, ε;

Κρασάτο τηγανητό χταπόδι

  • 1 χταπόδι
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ποτήρι από το νερό που θα βγάλει το χταπόδι βράζοντας
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 1 λεμόνι, τον χυμό του
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι
  • αλεύρι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο

Βάζω το καθαρισμένο χταπόδι σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό, σε μέτρια φωτιά, να μαγειρευτεί τόσο ώστε να είναι σχεδόν τελείως έτοιμο. Προσέχω να μείνει λίγο νερό στην κατσαρόλα γιατί θα το χρειαστώ μετά για το τηγάνι.

Όταν το χταπόδι είναι έτοιμο, χωρίζω τα πλοκάμια του (αν είναι μεγάλο τα κόβω σε μικρότερα κομμάτια), τα βάζω σε μια σακούλα με αλεύρι και τα κουνάω ν' αλευρωθούν καλά.

Σε ένα μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζω λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνω το σκόρδο κομμένο σε λεπτά φετάκια. Προσθέτω τα αλευρωμένα πλοκάμια, τ' αφήνω να πάρουν χρώμα από τη μια πλευρά και τα γυρίζω να τηγανιστούν και από την άλλη. Σβήνω με το κρασί και προσθέτω το νερό του χταποδιού. Τα αφήνω να πάρουν βράση και ν' αρχίσει να πήζει η σάλτσα. Την τελευταία στιγμή προσθέτω το χυμό του λεμονιού, κουνάω μια-δυο φορές το τηγάνι και το βγάζω από τη φωτιά. Πασπαλίζω με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφήνω το πιπέρι στη διάθεση του καθενός.

Αλάτι, κατά τη γνώμη μου, το χταπόδι δεν το χρειάζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Λεονί Σταφυλά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'