Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Γεωπόνε, πώς θα καλλιεργήσω φράουλες;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τάρτα μελιτζάνα

της Καλής Δοξιάδη Συνταγέςμελιτζάνες, τάρτα

Τώρα, που είναι άφθονες οι μελιτζάνες του κήπου, το μυαλό μου όλο γυρίζει σ’αυτές κι όλο σοφίζομαι νέες χρήσεις. Η πιο πρόσφατη είναι η τάρτα-ορεκτικό που ακολουθεί, απλή και ελαφριά. Εγώ την έκανα με κρούστα ελαιόλαδου, που είναι λίγο σκληρή, αλλά δεν θα δίσταζα καθόλου να την κάνω με κρούστα έτοιμη του σουπερμάρκετ... υπάρχουν μερικές πολύ καλές που κάνουν και για γλυκές τάρτες. Βεβαίως, αν θέλετε, κάνετε κανονική ζύμη τάρτας με βούτυρο αλλά τότε καλύτερα να την σερβίρετε ζεστή. Την ίδια τάρτα μπορείτε να κάνετε ως κύριο πιάτο σε ταψί με περισσότερα στρώματα και μπορείτε να προσθέσετε και τριμμένη φέτα και μέσα και από πάνω.

Υλικά

  • 5-6 μελιτζάνες μακρουλές σε φέτες σχετικά λεπτές
  • 2-3 ντομάτες ώριμες σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο λειωμένες
  • 3 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο
  • λάδι για τσιγάρισμα
  • ζύμη τάρτας*
  • αλατοπίπερο

Οδηγίες

Τσιγαρίζετε το κρεμμύδι, προσθέτοντας στο τέλος για ένα λεπτό το σκόρδο και το στραγγίζετε. Σοτάρετε ελαφρά με λίγο λάδι τις ξεπικρισμένες μελιτζάνες, ανακατεύοντας, και τις στραγγίζετε.

Απλώνετε τη ζύμη σε λαδωμένο σκεύος τάρτας 30 εκ. (καλύτερα πυρέξ αν έχετε, για να έρθει κατευθείαν στο τραπέζι). Βάζετε ένα στρώμα ντομάτες και τις αλατίζετε. Απάνω τους στρώνετε τα κρεμμύδια με το σκόρδο και τον δυόσμο και τέλος τις μελιτζάνες ακτινωτά. Αλατίζετε, ψεκάζετε ελαφρά με ελαιόλαδο και βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών για 35-40 λεπτά ώσπου να ροδίσει καλά η ζύμη. Πασπαλίζετε με λίγο ωμό δυόσμο και σερβίρετε χλιαρή.

*Ζύμη για κρούστα ελαιόλαδου (για τάρτα 28-30εκ. διάμετρο)

  • 230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 85 γρ. κρύο νερό
  • μια πρέζα αλάτι

Σε μηχάνημα κουζίνας βάλτε τα στεγνά υλικά και το λάδι. Βάλτε μπρός σε μικρή ταχύτητα και αρχίστε να προσθέτετε το νερό λίγο λίγο, αυξάνοντας και την ταχύτητα. Όταν σχηματίσει μια μαλακιά μπάλα που δεν κολλάει, είναι έτοιμη. Βάλτε στο ψυγείο για μισή ώρα πριν την απλώστε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Καλής Δοξιάδη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'