Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Γεωπόνε, πώς θα καλλιεργήσω φράουλες;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

H μακαρονάδα της Πέμπτης: βασιλική κι οργασμική

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςμακαρόνια, αχινοί

Τα πεύκα έφταναν στη θάλασσα. Η βεράντα, χωρίς στηθαίο, ίπτατο ανάμεσα στα πεύκα. Τα νερά ήταν γαλαζοπράσινα, διάφανα. Επιτέλους, οι κακές σκέψεις είχαν μουδιάσει μέσα στο κεφάλι μας - συνέβαλλαν και τα τζιτζίκια, ο ήχος τους ήταν υπνωτιστικός. Το ίδιο και ο ήλιος. Μέσα στην κατάμαυρη νύχτα, τριζόνια. Είμαστε βασιλιάδες, μονολογούσαμε για τρία 24ωρα.

Photo: spizzicainsalento.com
Photo: spizzicainsalento.com

Το πρωί, μια βόλτα στα βράχια με μια μάσκα ήταν αρκετή: το κουβαδάκι γέμισε αχινούς. Στην κουζίνα, με ένα ψαλίδι ανοίχτηκαν στα δύο κι έπειτα με ένα κουταλάκι το πολύτιμο κοράλι τους συγκεντρώθηκε σε ένα βαθουλό πιάτο. Θέλει δάχτυλα επιδέξια, εντάξει. Ποιος δεν θέλει όμως να χει επιδέξια δάχτυλα; Όση ώρα καθαρίζαμε, δοκιμάσαμε καμμιά δεκαριά – με σταγόνες λεμόνι. Οι υπόλοιποι μπήκαν στη μακαρονάδα – βασιλική και οργασμική.

Μακαρονάδα με αχινούς

(για δύο)

  • 60 αχινοί 
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 250 γρ. (μισό πακέτο δηλαδή) μακριά, λεπτά ζυμαρικά – σπαγγέτι, ταλιολίνι
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 1-2 καυτερές πιπερίτσες
  • αλάτι (για το νερό των μακαρονιών)
  • πιπέρι για το τραπέζι
  • 1 χούφτα πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό

Όσο ετοιμάζουμε τα μακαρόνια για να βράσουν, σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο. Ροδίζουμε τις σκελίδες ολόκληρες μαζί με τις πιπερίτσες – μόλις και οι δύο σκουρήνουν (όχι κάρβουνο βέβαια!) τις αφαιρούμε και τις πετάμε. Μόνο το άρωμά τους θέλουμε να έχει απλωθεί στο λάδι. Σ’ αυτό το μυρωμένο ελαιόλαδο ρίχνουμε τα καθαρισμένα κοράλια των αχινών (εκτός από κάμποσους που κρατάω για να τους ρίξω στο τέλος, ανέγγιχτους, στην έτοιμη μακαρονάδα). Για 1-2 λεπτά το πολύ μόνο. Δεν θέλουμε να διαλυθούν ούτε να χάσουν την υφή τους. Γι' αυτό άλλωστε δεν προτιμώ να τους σβήνω με λευκό κρασί που ορισμένοι προτείνουν – γιατί προϋποθέτει πολύ υψηλή θερμοκρασία και παραμονή πάνω στη φωτιά ώσπου να εξατμιστεί το οινόπνευμα από το κρασί.

Photo: spizzicainsalento.com
Photo: spizzicainsalento.com

Όχι, τους θέλω παρθένους κατά το δυνατόν. Πασπαλίζω με τον μαϊντανό και μέσα στο βαθύ τηγάνι ρίχνω τα σουρωμένα μακαρόνια. Δυο βόλτες, ίσα να γνωριστούν και να ενωθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'