Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Εορταστικό μοσχαράκι

της Στέλλας Αλαφούζου Συνταγές

Δεν μ’ αρέσει η γαλοπούλα. Ούτε γεμιστή, ούτε άδεια. Πιο συγκεκριμένα, η γέμιση της γαλοπούλας μου θυμίζει το αγαπημένο φαγητό του ενός σκύλου μου του Vito και όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να τη φάω αυτήν την γκουρμεδιά. Συγνώμη.

Γι’ αυτό, στο εορταστικό τραπέζι μου, φροντίζω να υπάρχει πάντα το παρακάτω κοκκινιστό, με λιωμένα τυριά, με μπαχαρικά, με πιπεριές, με, με, με… μοσχαράκι!

Υλικά για 6 άτομα:

  • 1 ½ κιλό μοσχαράκι
  • 400 γρ. χυμό ντομάτας
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια τριμμένα
  • 5 γαρύφαλλα (όχι κηδείας, ούτε σκυλάδικου)
  • 5 κόκκους μπαχάρι
  • 5 κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 ποτήρι κρασιού κόκκινο ημίγλυκο κρασί
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ κιλό τυρί emmendal
  • 10 πιπεριές Φλωρίνης σε ξύδι.


Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε 3-4 λίτρα νερό. Όταν το νερό βράσει για τα καλά, ρίχνουμε μέσα το μοσχαράκι μας, κομμένο σε μερίδες και ένα κρεμμύδι κομμένο στα 4. Το αφήνουμε να βράσει τόσο που να τρυπιέται πανεύκολα. Ενόσω βράζει το ξαφρίζουμε και αν δούμε ότι η στάθμη του νερού πέφτει ΠΡΟΣΟΧΗ δεν προσθέτουμε με τίποτα κρύο νερό. Βράζουμε νεράκι και το προσθέτουμε, αν δεν θέλουμε να γίνει το κρέας μας σαν τσίχλα με γεύση μοσχάρι… Όταν το κρέας μας αρχίσει να μαλακώνει, ρίχνουμε αλάτι (όχι πολύ γιατί θα ξαναβάλουμε παρακάτω).
Όταν το κρέας μας βράσει το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Το νεράκι το κρατάμε…

Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, σ’ αυτό τσιγαρίζουμε τα 2 κρεμμύδια που έχουμε περάσει απ’ τον τρίφτη, καθώς και τα γαρύφαλλα, το μπαχάρι και τους κόκκους πιπεριού. Στη συνέχεια προσθέτουμε το βρασμένο μοσχαράκι και το γυρίζουμε μέχρι να τσιγαριστεί ελαφρώς από όλες τις μεριές. Σβήνουμε με το κρασάκι και προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας. Τώρα είναι που βάζουμε ένα κουταλάκι ζάχαρη και ένα ξύλο κανέλας. Προσθέτουμε νεράκι απ’ αυτό που κρατήσαμε από τον βρασμό του κρέατος και το αφήνουμε να βράσει. 10 λεπτάκια αργότερα βάζουμε μια πρέζα αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο. Αφήνουμε το κοκκινιστό μας στη φωτιά για περίπου 30 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτή, το ανακατεύουμε συχνά και αν δούμε τη στάθμη να πέφτει, βράζουμε νεράκι και προσθέτουμε.

Όταν το κοκκινιστό μας είναι έτοιμο το βγάζουμε απ’ τη φωτιά. Σε ένα πυρίμαχο ταψάκι, στρώνουμε τις ξυδάτες πιπεριές μας, τις οποίες νωρίτερα έχουμε σχίσει στη μέση ώστε να ανοίξουν. Θέλουμε να καλύψουμε την επιφάνεια του ταψιού. Πάνω στις πιπεριές τοποθετούμε το κοκκινιστό μας με όλα του τα υγρά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το τριμμένο τυρί emmendal μέχρι να μη φαίνεται ίχνος απ’ το κρέας μας. Κρατάμε την τελευταία πιπεριά μας, την οποία κόβουμε σε λεπτές λωρίδες και κάνουμε σχεδιάκια πάνω στο τυρί. Καρδούλες, λουλουδάκια κλπ. Εγώ συνήθως φτιάχνω ένα μεγάλο καράβι!

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να λιώσει το τυράκι! Αν το σερβίρετε με ταλιατέλες, μπορείτε να τον κοιτάτε αθώα στα μάτια και να σκέφτεστε «σ’έχω!»…

Δείτε το προφίλ της Στέλλας Αλαφούζου στο protagon.gr

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'