Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το λαχταριστό σπιτικό παγωτό σύκο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα πικάντικα: σαλάτα πλιγούρι με ξηρούς καρπούς

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςπλιγούρι, ξηροί καρποί

Σερβίρω πάντα την υπέροχη αυτή σαλάτα στα καλοκαιρινά μας πικνίκ. Την ετοιμάζω το προηγούμενο βράδυ και την παίρνουμε μαζί στην ακροθαλασσιά, για να την φάμε με φίλους ή με τους επισκέπτες που συμμετέχουν στα προγράμματά μας Kea Artisanal. Στο πικνίκ συνήθως ψήνουμε μπριζόλες ή ψάρι, σε φορητή ψησταριά στην παραλία, αλλά την παράσταση κλέβει το πληγούρι...

Φωτo: Αναστάσιος Μέντης, www.mentistudio.com
Φωτo: Αναστάσιος Μέντης, www.mentistudio.com

Η συνταγή έχει ως βάση το μπαζαργκάν, μια σαλάτα των Εβραίων της Συρίας, που πρωτοδημοσίευσε η Claudia Roden στην αξεπέραστη συλλογή της Book of Middle Eastern Food (Βιβλίο για φαγητά της Μέσης Ανατολής). Όταν την είχα πρωτοδιαβάσει, ομολογώ ότι δεν μου είχε κάνει εντύπωση. Ευτυχώς, έτυχε να δοκιμάσω το μπαζαργκάν σε συνέδριο μαγειρικής, όπου η ίδια η Claudia το είχε ετοιμάσει μπροστά μας, λέγοντας ότι κανονικά η σαλάτα έπρεπε να μείνει κάμποσες ώρες για να ρουφήξει το πλιγούρι τους χυμούς και να ανακατευτούν τα αρώματα των μπαχαρικών. Και φρέσκο, πάντως, με είχε σαγηνέψει με τη σύνθετη γλυκόξινη και γήινη γεύση του. Φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε.

Για 8-10 άτομα

  • 2 ½ φλιτζ. πλιγούρι, μουσκεμένο σε νερό 20-30 λεπτά, να μαλακώσει

Για τη σάλτσα

  • 3/4 φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 3-4 κουτ. σούπας μελάσα από ρόδι ή τον χυμό από 1 λεμόνι, ή όσο θέλετε
  • 6 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 2 κουτ. γλυκού κύμινο φρεσκοτριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας σπόρους κόλιανδρου φρεσκοτριμμένους
  • ½ - 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
  • ½ - 1 κουτ. γλυκού πιπέρι Καγιέν ή 2-3 κουτ. γλυκού χαλέπικο πιπέρι ή μπούκοβο, ή όσο θέλετε
  • αλάτι
  • 1 φλιτζ. καρύδια χοντροαλεσμένα
  • 1 φλιτζ. φουντούκια χοντροαλεσμένα
  • ½ φλιτζ. αμύγδαλα καβουρδισμένα, αλατισμένα και χοντροαλεσμένα
  • ½ φλιτζ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 2/3 φλιτζ. κόλιανδρο φρέσκο ή μαϊντανό, χοντροκομμένο
  • 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 1/3 φλιτζ.πιπεριές τουρσί, ή φρέσκιες κόκκινες πιπεριές σε ροδέλες (προαιρετικά)
  • 8-10 φύλλα μαρούλι μέτρια, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Σε μεγάλο τρυπητό ντυμένο με τουλουπάνι, στραγγίστε το πλιγούρι και πατήστε το γερά με χαρτί κουζίνας να φύγουν όλα τα νερά.

Σε μικρή γαβάθα χτυπήστε το ελαιόλαδο μαζί με τη μελάσα ή το λεμόνι, τον ντοματοπελτέ, όλα τα μπαχαρικά και αλάτι - όσο θέλετε. Σε μεγάλη γαβάθα ανακατέψτε το πλιγούρι με τους ξηρούς καρπούς και τα φύλλα κόλιανδρο ή μαϊντανό. Περιχύστε με τη σάλτσα και ανακατέψτε πολύ καλά. Σκεπάστε και αφήστε στο ψυγείο 3 ώρες τουλάχιστον ή καλύτερα για ένα βράδυ.

Λίγο προτού σερβίρετε, αφήστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση. Αν θέλετε, ανακατέψτε με το μισό κρεμμυδάκι και τις μισές πιπεριές τουρσί, σερβίρετε με φύλλα μαρούλι και πασπαλίστε με το υπόλοιπο κρεμμυδάκι και πιπεριές.

Η σαλάτα διατηρείται στο ψυγείο τουλάχιστον 4 ημέρες ή και περισσότερο.

(Η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο μου Της Μεσογείου τα πικάντικα, εκδ. Πατάκη)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'