Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ασί παρμαντιέ, η γαλλική πατατόπιτα

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα πικάντικα: καλαμάρια με ελιές και αμύγδαλα

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγέςκαλαμάρια, πράσινες ελιές, αμύγδαλα

Όποτε βρίσκουμε καλό καλαμάρι, μικρό ή μεγάλο, το κάνουμε γεμιστό και το ψήνουμε στα κάρβουνα ή στο φορητό γκριλ. Δεν μας αρέσει η γέμιση με φέτα που σερβίρουν οι περισσότερες ταβέρνες κι έτσι επινοήσαμε ετούτη εδώ. Το καλαμάρι είναι φαγητό χορταστικό. Συνοδέψτε το μόνο με πράσινη σαλάτα.

Φωτo: Αναστάσιος Μέντης, www.mentistudio.com
Φωτo: Αναστάσιος Μέντης, www.mentistudio.com

(6-8 άτομα)

  • 8-10 καλαμάρια μέτρια, καθαρισμένα, με το κόκαλο βγαλμένο και τα κεφάλια χωρισμένα

Για τη μαρινάδα

  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι φρεσκοστυμμένο
  • 1 γερή πρέζα χαλέπικο πιπέρι ή μπούκοβο

Για τη γέμιση

  • 3 κουτ.σούπας ξερά ψίχουλα ολικής ή κρίθινο παξιμάδι τριμμένο
  • ¼ φλιτζ. αμυγδαλόψιχα
  • ½ φλιτζ. πράσινες ελιές, χωρίς το κουκούτσι
  • 2-3 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένα
  • 1½ - 3 κουτ. γλυκού χαλέπικο πιπέρι ή μπούκοβο
  • αλάτι

Πλύντε τα καλαμάρια και στεγνώστε τα μέσα-έξω με χαρτί κουζίνας. Με ψαλίδι ή κοφτερό μαχαίρι ανοίξτε μικρή τρύπα στην κάτω μυτερή άκρη του κορμού.

Σε γαβάθα ανακατέψτε τα υλικά της μαρινάδας, βάλτε μέσα τα καλαμάρια και τρίψτε να πάει το ζουμί μέσα-έξω. Αφήστε 20 λεπτά.

Σε μπλέντερ λιώστε τα υλικά της γέμισης, προσέχοντας να μη βάλετε πολύ αλάτι - οι ελιές είναι ήδη αλμυρές.

Ετοιμάστε τα κάρβουνα ή ζεστάνετε την ηλεκτρική πλάκα.

Βάλτε περίπου 2 κουτ.γλυκού από τη γέμιση σε κάθε καλαμάρι και ασφαλίστε το πάνω άνοιγμα με οδοντογλυφίδα.

Τοποθετήστε τα καλαμάρια και τα κεφάλια τους σε καλά λαδωμένη σχάρα, κοντά στα κάρβουνα, ή σε πολύ καυτή λαδωμένη πλάκα. Καθώς οι γεμιστοί κορμοί τους ζεσταίνονται και αρχίζουν να φουσκώνουν, πατήστε με σπάτουλα ή πιρούνι να βγει ο αρέρας από το άνοιγμα που κάνατε στο κάτω μέρος. Ψήστε δίχως να αλλάζετε θέση, ώστε να γίνουν γραμμές από τη σχάρα. Όταν σφίξουν και ροδίσουν καλά, γυρίστε τα πάνω κάτω και κατόπιν και από τις άλλες πλευρές, να ψηθούν περιμετρικά, συνολικά 8 λεπτά περίπου. Πότε-πότε αλείφετε με τη μαρινάδα.

Σερβίρετε τα καλαμάρια κομμένα σε φέτες.

(Η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο μου Της Μεσογείου τα πικάντικα, εκδ. Πατάκη)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'