Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Το αγγούρι μπαίνει και στον φούρνο

της Λεονί Σταφυλά Συνταγέςαγγούρι, ροκφόρ, gratin, φούρνος

Στη διάρκεια της παραμονής της στη Γαλλία η Julia Child έπεσε σε μια, αν μη τι άλλο, πρωτότυπη συνταγή: Concombres au Beurre, δηλαδή αγγούρια ψημένα στο φούρνο με βούτυρο. Το δοκίμασε, της άρεσε κι έτσι αυτό το απλό πιάτο μπήκε στο περίφημο βιβλίο της για τη γαλλική κουζίνα.

Photo: Urban Drivel@Flickr
Photo: Urban Drivel@Flickr

Στην γαλλική εκδοχή τα αγγούρια κόβονται σε λεπτά φετάκια, ανακατεύονται με λιωμένο βούτυρο και μυρωδικά και ψήνονται στον φούρνο, για να σερβιριστούν δίπλα σε ψητό κρέας. Με λίγα παραπάνω υλικά όμως, το ταπεινό υλικό μετατρέπεται σ' ένα πρώτης τάξεως ορεκτικό. Ικανό να μας κάνει να δούμε με άλλο μάτι το πιο δροσερό σαλατικό του καλοκαιριού!

Γκρατέν με αγγούρι και ροκφόρ

  • 2 αγγούρια
  • αλάτι και πιπέρι
  • από μια κουταλιά διάφορα φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα (από τα πιο απλά, όπως άνηθος και δυόσμος, μέχρι τα λίγο πιο «δύσκολα» όπως σχοινόπρασο και εστραγκόν)
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 80 γρ. ροκφόρ
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι (και με λίγα λιπαρά κάνει)
  • 2 αυγά - χωριστά οι κρόκοι και τα ασπράδια
  • 1 κουταλιά παρμεζάνα
  • 1 κουταλιά τριμμένο ψωμί σε ψίχουλα
  • λίγο λάδι για τη φόρμα

Ξεφλουδίζετε τα αγγούρια, τα κόβετε κατά μήκος στη μέση, βγάζετε τα σπόρια με ένα κουταλάκι και τα κόβετε σε λεπτά φετάκια. Σε μια κατσαρόλα βάζετε νερό να βράσει και βουτάτε το αγγούρι για 2 λεπτά. Το βγάζετε σε σουρωτήρι και το αφήνετε για μια ώρα να στραγγίξει.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα μυρωδικά, το ξύσμα του λεμονιού, το αγγούρι, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύετε. Λαδώνετε καλά ένα όχι πολύ μεγάλο πυρίμαχο σκεύος (τα υλικά αυτά είναι για 5-6 άτομα) και απλώνετε το αγγούρι να πάει παντού. Από πάνω σκορπίζετε το ροκφόρ σε κομματάκια.

Σε ένα μπολ χτυπάτε με το σύρμα τους κρόκους με το γιαούρτι και λίγο αλάτι να γίνουν μια λεία κρέμα. Σε άλλο μπολ χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα την οποία ανακατεύετε απαλά στο γιαούρτι. Αδειάζετε το μίγμα του γιαουρτιού πάνω από τα αγγούρια και το ροκφόρ και το στρώνετε να πάει παντού.

Πασπαλίζετε με την παρμεζάνα και τα ψίχουλα και ψήνετε το γκρατέν σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Λεονί Σταφυλά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'