Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Γιαούρτι Κωσταρέλου: το στραγγιστό που ευεργετεί

του Δημήτρη Μπούτου Παραγωγοί + προϊόνταΚωσταρέλος, τυρί, φέτα, γιαούρτι, τυροκομείο

Περίπου τέτοια εποχή πριν από έναν χρόνο στο σπίτι είχαμε βαλθεί να εντοπίσουμε την πιο νόστιμη, βουτυράτη φέτα της Αττικής, με απανωτές δοκιμές και εναλλαγές. Για το αποτέλεσμα της κρίσης δεν θυμάμαι και πολλά, σίγουρα όμως είχε εκτιμηθεί δεόντως εκείνη του τυροκομείου Κωσταρέλου - δύσκολα θα περάσει εβδομάδα που να λείπει από το ψυγείο.

Το ιστορικό, πλέον, τυροκομείο λειτουργεί από το 1937, έχει πολλούς φανατικούς φίλους και, μέχρι πριν δύο χρόνια, που δεν υπήρχε ακόμη το κατάστημα της λεωφόρου Πεντέλης στα Βριλήσσια, δεν ήταν λίγοι όσοι έκαναν μια μικρή εκδρομή ως το τα Μεσόγεια και το Μαρκόπουλο για να αποκτήσουν μερικά από τα καλούδια του: τυρί κατσικίσιο, γραβιέρα από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, το περίφημο κρεμώδες τσαλαφούτι, λαδοτύρι και ασφαλώς τα γιαούρτια, κατσικίσιο και αιγοπρόβειο, δυνατά στη γεύση μα απαλά στην υφή. Όσο για την ξακουστή φέτα Κωσταρέλου; Ωριμάζει για 12 μήνες στα βαρέλια - έτσι εξηγείται η πιπεράτη και μεστή γεύση της. Το δε ανθότυρο, νόστιμο και ανάλαφρο, καταφθάνει καθημερινά φρέσκο και ζεστό μέσα στο καλάθι του.

Κι αν τα λιπαρά όλων των παραπάνω βαρελίσιων και γαλακτερών ακούγονται απαγορευτικά, την τελευταία πενταετία στη γραμμή παραγωγής του τυροκομείου προστέθηκαν προϊόντα για όσους έχουν λόγους να τα στερούνται, όπως γευστική γραβιέρα με 15-17% λιπαρά, γίδινη «φέτα» (15%) και αφράτο ανθότυρο (8-10%).

Η πιο πρόσφατη είσοδος στην ελαφρύτερη αυτή γκάμα είναι το στραγγιστό αιγοπρόβειο γιαούρτι με λιπαρά μόλις 2% - από εκλεκτό γάλα, φτιαγμένο με τον γνώριμο, παραδοσιακό τρόπο: αφήνεται να στραγγίζει με φυσική μέθοδο για περίπου 24 ώρες, ώσπου να χάσει τα περισσότερα υγρά, διαδικασία που του χαρίζει γεμάτη γεύση και κρεμώδη όψη χωρίς όμως να επιβαρύνει με τα λιπαρά του. Μέγα ρόλο παίζει και η πρώτη ύλη, κοινή για όλα τα νόστιμα του Κωσταρέλου, το γάλα από κοπάδια μικρόσωμων ντόπιων φυλών που βόσκουν ελεύθερα στην περιοχή της Καρύστου. 

Κρέμες, ρυζόγαλα, γλυκός και ξινός τραχανάς, λαδοπαξίμαδα, όσπρια... έναν σωρό από ξεχωριστές νοστιμιές βρίσκει κανείς στα ράφια των καταστημάτων Κωσταρέλου, με τη δική του επωνυμία και μερικών ακόμα αξιόλογων παραγωγών. Περισσότερες πληροφορίες και τις σχετικές διευθύνσεις θα βρείτε στην ιστοσελίδα του τυροκομείου kostarelos.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'