Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Όταν η πολιτεία θέλει: οι λαχανόκηποι της Θεσσαλονίκης

της Χριστίνας Ταχιάου Θεσσαλονίκη, λαχανόκηπος

Όλοι οι δήμοι διαθέτουν εκτάσεις. Και το δημόσιο διαθέτει. Τις βλέπουμε με τα χρόνια να μένουν ανεκμετάλλευτες, να χορταριάζουν, να ερημώνουν, να βρωμίζουν, να γίνονται αντικείμενο διεκδίκησης - να μην πούμε και για τις καταπατήσεις.

Ευτυχώς, όμως, κάποιες φορές υπερισχύουν η λογική και η ευαισθησία. Όπως στην περίπτωση του δήμου Θεσσαλονίκης, που αποφάσισε πριν ενάμιση χρόνο την παραχώρηση έκτασης 7 στρεμμάτων στην περιοχή των Λουτρών Θέρμης, σε χώρο προσβάσιμο με το αστικό λεωφορείο, προκειμένου λιγότερο ευνοημένοι συμπολίτες μας να αποκτήσουν τον δικό τους λαχανόκηπο.

Τον περασμένο Μάιο άρχισε η καλλιέργεια από τους πρώτους 46 δικαιούχους, με στόχο την κάλυψη μέρους αναγκών των οικογενειών τους, ενώ σε κάποια τεμάχια καλλιεργούνται προϊόντα με σκοπό τη διάθεσή τους για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου και των συσσιτίων. Ενάμιση μήνα μετά, τα πρώτα προϊόντα είναι έτοιμα! Εκτός από το καθαρά πρακτικό όφελος (την παραγωγή), οι καλλιεργητές έχουν τη δυνατότητα να απασχολούνται δημιουργικά και να κοινωνικοποιούνται σε ένα φυσικό περιβάλλον.

Οι οργανώσεις ΑΡΣΙΣ και PRAKSIS έχουν την ευθύνη της υλοποίησης του χρηματοδοτούμενου από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματος «Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Θεσσαλονίκης», στο οποίο εντάσσεται και η λειτουργία του λαχανόκηπου. Η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν απουσιάζει, καθώς η εταιρεία AGRIS A.E. κάλυψε εξ ολοκλήρου τις ανάγκες σε σπορόφυτα και η εταιρία «ΜΑΡΚΟΥΔΗ Α.Ε.» παρέχει στη δομή το χώμα που απαιτείται για την κατάλληλη προετοιμασία των προς καλλιέργεια αγροτεμαχίων.

Οι ενδιαφερόμενοι (πολίτες που αποδεδειγμένα δεν διαθέτουν αγροτική ιδιοκτησία ή άλλη καλλιεργήσιμη έκταση κοντά στην περιοχή κατοικίας τους) μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Εάν γνωρίζετε κάποιον που ενδιαφέρεται, μπορείτε να του / της συστήσετε να συμπληρώσει την online φόρμα συμπλήρωση της αίτησης στο diktyodomwnthess.gr ή να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα 693 24 76 752 και 2310 256150.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'