Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα κρητικά: κολοκυθομελέτα κι έρχεται

της Ευφροσύνης Κάτσουνα Συνταγέςαυγά, κολοκύθια, ξινομυζήθρα

Το σημερινό μας πιάτο είναι καθαρά καλοκαιρινό με βασικά υλικά τα αυγά, δροσερά κολοκυθάκια και  φρέσκια μοσχομυριστή ντομάτα. Σφουγγάτο το λέμε και πραγματικά είναι ό,τι πρέπει για ένα γρήγορο πιάτο αφού ειδικά το καλοκαίρι θέλουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο στη θάλασσα παρά στην κουζίνα! Αυτό φυσικά δεν σημαίνει οτι κάνουμε έκπτωση στην ποιότητα των φαγητών που μπορούμε να φτιάξουμε, αλλά μπορούμε χρησιμοποιώντας απλά υλικά σε πολύ λίγο χρόνο να ετοιμάσουμε ένα υγιεινό και κυρίως νόστιμο πιάτο που μυρίζει καλοκαίρι και παράδοση.

Γενικότερα συνδυάζουμε τα αυγά με πολλά λαχανικά ανάλογα με την εποχή. Τον χειμώνα τα τρώμε με αβρωνιές ή αγκινάρες, το καλοκαιράκι με κολοκυθάκια, πατάτες ακόμη και με φρέσκιες ντομάτες. Σφουγγάτο μπορούμε να φτιάξουμε ακόμη και με κιμά και είναι μάλιστα μια πολύ καλή ιδέα αν μας περισσέψει μετά απο μία μακαρονάδα, γιατί έχουμε πει οτι δεν πετάμε τίποτα! Στο δικό μας σφουγγάτο θα προσθέσουμε και ξινομυζήθρα Χανίων, αφού μια λατρεία για τα τυριά την έχω και γευστικά ταιριάζει πολύ με το κολοκύθι και το αυγό. Αν δεν βρείτε μυζήθρα, μπορείτε να βάλετε φέτα. Αν και τα αυγά είναι χωριάτικα, τότε εννοείται το αποτέλεσμα είναι ακόμη καλύτερο! Το σφουγγάτο μπορείτε να το φτιάξετε σε κατσαρόλα ή σε βαθύ τηγάνι. Επειδή εμένα μου αρέσει περισσότερο σε μορφή ομελέτας, προτιμώ να το φτιάξω στο τηγάνι. Περί ορέξεως κολοκυθομελέτα (και έρχεται)!

Σφουγγάτο με κολοκύθια και ξινομυζήθρα

Υλικά

  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή κομμένο σε ροδέλες
  • 3 κολοκύθια μέτρια κομμένα σε ροδέλες πάχους περίπου 1 εκατοστού
  • 1 μεγάλη κόκκινη ντομάτα περασμένη απο τον τρίφτη
  • 5 αυγά
  • αλάτι, πιπέρι
  • δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο όσο θέλετε
  • ξινομυζήθρα όση λαχταράτε!

Σε ενα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα κολοκύθια και χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μαραθούν. Αν δεν βγάλουν αρκετά υγρά, προσθέτουμε λίγο νεράκι διότι πρέπει να είναι ψημένα μόλις προσθέσουμε τα αυγά.

Ακολουθεί η ντομάτα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να δέσουν τα υλικά μας και να μην έχουν μείνει πολλά υγρά. Χτυπάμε τα αυγά με λίγο αλάτι και, όταν τα κολοκυθάκια είναι έτοιμα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον δυόσμο και  ρίχνουμε τα αυγά συνεχίζοντας το μαγείρεμα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά αναποδογυρίζοντας με ένα πιάτο προσεκτικά να μην διαλυθεί.

Όταν ψηθεί καλά και από τις δυο πλευρές, σερβίρουμε με τη μυζήθρα από πάνω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ευφροσύνης Κάτσουνα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'