Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Θερινό ριζότο με θράψαλα Ατλαντικού και μανιτάρια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Το banoffee στη βεράντα

της Λίλης Σπένδου Συνταγέςμπανάνα, βούτυρο αμυγδάλου, ξηροί καρποί, banoffee

Δικαίως θεωρείται περισσότερο χειμερινό γλυκό, φορτωμένο με σοκολάτα και καραμέλα όπως είναι, όμως πρόσφατα η φίλη Hannah, που μου έμαθε τα μυστικά του καλού banoffee και γνωρίζει την αδυναμία που του έχω, μου επεφύλασσε μεγάλη έπληξη στο μικρό καφέ της στο κέντρο του Λονδίνου: τέσσερα ποτήρια γεμάτα με καφετιά λιμπιστερή κρέμα σε διάφορες αποχρώσεις, ξηρούς καρπούς και μπανάνες. Η καλοκαιρινή, ανάλαφρη εκδοχή του banoffee με λίγα λόγια, «το γλυκό σου βγήκε στη βεράντα», όπως μου είπε γελώντας. Αφού το δοκιμάσαμε - από δύο ποτήρια η καθεμιά μας - της ζήτησα για άλλη μια φορά να πάμε στην κουζίνα μαζί για να μου δείξει τη συνταγή της - και δεν μου το αρνήθηκε.

Photo: drtgoesvegan.com
Photo: drtgoesvegan.com

Υλικά (για 4 ποτήρια)

  • 1 φλιτζ. αμύγδαλα
  • 1 φλιτζ. καρύδια
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 2 ώριμες μπανάνες
  • 1 φλιτζ. βούτυρο αμυγδάλου (δείτε τρόπο παρασκευής παρακάτω)
  • 1 νεαρή μπανάνα κομμένη σε λεπτές ροδέλες

Η ετοιμασία ξεκινά από το σπιτικό βούτυρο αμυγδάλου, το πιο πρόσφατο μαγειρικό εύρημα της Hannah. Είναι, κατά κάποιον τρόπο, η υγιεινή εκδοχή του φυστικοβούτυρου και ενώ στο Λονδίνο το βρίσκουμε συχνά σε καταστήματα με τρόφιμα, εντοπίσαμε τον τρόπο στο chiconthestreet.com και πλέον το ετοιμάζουμε μόνες μας.

Photo: chiconthestreet.com
Photo: chiconthestreet.com

Απλούστατο: Παίρνω κάμποσα ανάλατα αμύγδαλα - περίπου δύο κούπες τη φορά -, ζεσταίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς και τα απλώνω σε χαρτί φούρνου, πάνω σε μία σχάρα ή ένα πολύ ρηχό ταψί. Τα ψήνω για 10 με 12 λεπτά, δαγκώνω ένα για να σιγουρευτώ πως έχουν ροδίσει και μέσα και τα αφήνω να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν καλά, τα βάζω στο μπλέντερ και ξεκινώ το χτύπημα. Όσο το άλεσμά τους προχωρά, το έλαιο από τα αμύγδαλα τα μετατρέπει σταδιακά σε μαλακό πολτό. Ίσως χρειαστούν λίγη βοήθεια με μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο αλλά συνήθως το έλαιό τους αρκεί. Μόνο που κάθε τόσο θα πρέπει με ένα κουτάλι να καθαρίζετε τα τοιχώματα και να συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσουν για τα καλά τα αμύγδαλα. Κλείστε το σε βαζάκια που σφραγίζουν γερά και μπορεί να μείνει στο ψυγείο ανέπαφο για εβδομάδες. Η γεύση του πλούσια και γλυκιά, θα σας χρησιμεύσει σε πολλά καλοκαιρινά γλυκά, όπως αυτό εδώ το εναλλακτικό banoffee. 

Αφού, λοιπόν, εξασφαλίσετε το βούτυρο αμυγδάλου, ξεκινά το εύκολο μέρος, η ετοιμασία του γλυκού: στο μπλέντερ χτυπάτε τα καρύδια με τα αμύγδαλα και τις δύο κουταλιές μέλι, μέχρι να γίνουν μικρά κομμάτια αλλά όχι σκόνη, να «κρατάνε» στο δόντι. Κόβετε δύο από τις μπανάνες σε ροδέλες και τις ρίχνετε σε ένα βαθύ μπολ. Από πάνω προσθέτετε δύο με τρεις κουταλιές της σούπας από το βούτυρο αμυγδάλου και με τον αυγοδάρτη ή με μίξερ χειρός ξεκινάτε το ανακάτεμα. Μόλις τα υλικά ενωθούν, το αφήνετε κατά μέρος - σχεδόν τελειώσατε. Κόβετε την τελευταία μπανάνα σε ροδέλες και αρχίζετε το μοίρασμα σε ποτήρια κάπως έτσι:

Photo: drtgoesvegan.com
Photo: drtgoesvegan.com

Στη βάση οι μελωμένοι και αλεσμένοι ξηροί καρποί, από πάνω μία στρώση από την κρέμα μπανάνας - βουτύρου, πάλι ξηροί καρποί, μισή κ.σ. βούτυρο αμυγδάλου, ξηροί καρποί ξανά και τέλος ροδέλες μπανάνας. Επαναλαμβάνετε το ίδιο και για τα τέσσερα ποτήρια. Οι πιο ακόλαστοι της βεράντας, ας μη διστάσουν να προσθέσουν μπόλικη παγωμένη σαντιγύ.

[Η Λίλη Σπένδου είναι φίλη αναγνώστρια του bostanistas.gr.]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'