Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Οι πατέντες του εργένη: αυγουλένιες γόνδολες

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςψωμί, αυγά, πίτσα, τυρί

Η αγάπη του εργένη για τις πίτσες παντός τύπου και ποιότητας - καθώς και για όλα τα συναφή, όπως τα ζουμερά πεϊνιρλί - ανείπωτη, παντοτινή και ολοκληρωτική. Κάθε φορά όμως που πιστεύει πως βρήκε τη συνταγή που θα τον απαλλάξει από εκείνη τη λαδερή και κακοψημένη πίτσα του ντελίβερι, μόλις διαβάσει τη φράση «ετοιμάζουμε τη ζύμη», ένα «ωχ, πάλι;» ακούγεται από το πεινασμένο στόμα του. Μήνες προσωπικού πειραματισμού και αλλεπάλληλων αποτυχιών, τον οδήγησαν σε επίπονη έρευνα για την απλούστερη πατέντα που θα του χάριζε τη γευστική ηδονή μιας αφράτης, καλοψημένης πίτσας, δίχως κόπο, φασαρίες και εξοντωτική φασίνα. Και, ω του θαύματος, η λύση βρέθηκε: μπαγκέτες κομμένες στη μέση, γεμισμένες με αυγό, τυρί, μπέικον και ό,τι άλλο τραβήξει η όρεξή του και έχει περισσέψει στο ψυγείο του. Εκτός της νοστιμιάς, είναι και μεγάλο κόλπο για να μη πετιέται πια το ξεχασμένο, μπαγιάτικο ψωμί.

Photo: zoomyummy.com
Photo: zoomyummy.com

Τα υλικά ενδεικτικά, μόνο το ψωμί και τα αυγά κρίνονται απαραίτητα για τούτες τις αυγουλένιες γόνδολες- ξεκινάμε: 

  • 4 μεσαίες μπαγκέτες
  • 5 αυγά
  • 1/3 φλιτζ. γάλα
  • δύο χούφτες τραγανό, τηγανισμένο μπέικον (περίπου 120 γραμμ.)
  • λίγο τριμμένο τυρί (περίπου 90 γραμμ.)
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • αλάτι και πιπέρι

Σε ένα χαμηλό τηγάνι ετοιμάζουμε το μπέικον. Το τηγανίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, αφού το ψιλοκόψουμε, ώσπου να ροδίσει και να γίνει αρκετά τραγανό.

Photo: zoomyummy.com
Photo: zoomyummy.com

Ο φούρνος ζεσταίνεται στους 180 βαθμούς και τα χέρια μας περιλαβαίνουν τις μπαγκέτες. Με ένα κοφτερό μαχαίρι τις χαράζουμε από την πάνω τους όψη, κόβουμε ένα μέρος της κόρας και αφαιρούμε λίγη ψίχα, αν είναι πυκνοζυμωμένες.

Photo: zoomyummy.com
Photo: zoomyummy.com

Σε ένα βαθύ, άνετο μπολ σπάμε τα αυγά, τα αδειάζουμε, προσθέτουμε γάλα και ανακατεύουμε σαν για ομελέτα. Ρίχνουμε το μπέικον, το κρεμμύδι επίσης ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι.

Photo: zoomyummy.com
Photo: zoomyummy.com

Δυο-τρία ανακατέματα ακόμη και με ένα μεγάλο κουτάλι γεμίζουμε τις μπαγκέτες με το αυγουλένιο μίγμα ισόποσα.

Απλώνουμε σε σχάρα, ή ένα ρηχό ταψί, χαρτί φούρνου και τοποθετούμε τις μπαγκέτες σε μικρή μεταξύ τους απόσταση. Μέσα σε 20 με 25 λεπτά είναι έτοιμες, το ψωμί θα έχει ροδίσει και το μίγμα στο κέντρο τους θα πρέπει να έχει ψηθεί μεν, αλλά ανυπερθέτως να παραμένει ζουμερό.

Photo: zoomyummy.com
Photo: zoomyummy.com

Λίγο ακόμη αλατοπίπερο και μπρος, γρήγορα στο τραπέζι πριν κρυώσουν!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'