Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Καφεδάκι στη Νέα Υόρκη!

του Νίκου Ορφανού Νέα Υόρκη, καφές, αμερικάνικος καφές, καφενεία

Στην Ελλάδα πίνουμε καλούς καφέδες. Ομολογουμένως, η ποικιλία δε μας λείπει. Ως καφενόβιοι φύσει, είμαστε ειδικοί: και ελληνικό και φραπέ και λογής εσπρέσα και φρέντα και φίλτρα, γαλλικούς τους λέμε εδώ, ενώ το σωστότερο είναι αμερικάνικος, ο καφές φίλτρο είναι νομίζω αμερικάνικη πατέντα.

Μη σας μπερδεύει ο "red eye" που γράφει, είναι iced coffee με λίγο εσπρέσσο. Έτσι το λέει, για φιγούρα...
Μη σας μπερδεύει ο "red eye" που γράφει, είναι iced coffee με λίγο εσπρέσσο. Έτσι το λέει, για φιγούρα...

Στο Λονδίνο και στην Αγγλία ο καφές είναι σαν την κουζίνα τους, χάλια. Ακόμα κι αυτόν τον ρημαδοεσπρέσο, άμα τον ζητήσεις σε αυτά τα εστιατοριάκια που σερβίρουν ντίνερ και μεσημεριανό, ξέρετε, λουκάνικα και διάφορα παρεμφερή παχυντικά, θα στον φέρουν φτιαγμένο κακήν κακώς. Ευτυχώς, υπάρχουν αυτά τα ιταλικά καφέ και βρίσκεις και κανέναν της προκοπής. Στην Ιταλία ο εσπρέσο είναι φτηνός. Αλλά μια γουλιά είναι μόνο και είναι ο μόνος φτηνός, όλα τα άλλα είναι ακριβότερα στην παραγείτονα χώρα.

Προ ημερών ευρέθην εις την Νέαν Υόρκην. Τι γίνεται εδώ με τους καφέδες; Αυτά τα ωραία: Καταρχάς ο καφές φίλτρου σερβίρεται παντού. Περνάει όλη την ώρα ένας σερβιτόρος και σου βάζει. Είναι ο φτηνότερος και καταναλώνεται ασύστολα. Εγώ με αυτόν δεν ξυπνάω με τίποτα. Οπότε αναζητώ τον πολυπόθητο εσπρέσο, ο οποίος σερβίρεται επίσης παντού αξιοπρεπέστατα, σε τιμές ίδιες ακριβώς με τις δικές μας, όπως και ο καπουτσίνο: 2,50 – 4 δολλαριάκια, ίσως και ακριβότερα στα ψαγμένα καφέ. Οι Αμερικάνοι σπάνια πίνουν εσπρέσο στρέτο που λέμε, τον προτιμούν λάτε, με γάλα ή καπουτσίνο και διάφορα πρόσθετα.

Coffee shops: με το τουβλάκι νεοϋορκέζικο και στη Bowery street, κοντά στο New museum
Coffee shops: με το τουβλάκι νεοϋορκέζικο και στη Bowery street, κοντά στο New museum

Τα Στάρμπακς υπάρχουν σε κάθε τετράγωνο, σαν την έβγα της γειτονιάς ένα πράγμα. Διατί όμως; Διότι στα καφέ και λογής ρεστοράν της Αμερικής, τα γκαρσόνια, φίλτατοι, πληρώνονται από το θεσμοθετημένο πουρμπουάρ, δηλαδή από το 18 με 20 ή και παραπάνω % που θα αφήσει ο πελάτης. Άρα η πελατεία πρέπει να ανανεώνεται για να ανανεώνεται και το πουρμπουάρ. Γι’ αυτό σε «διώχνουν» ευγενικά μεν, γρήγορα δε. Στα Στάρμπακς, ως σελφ σέρβις, κάθεσαι όσο γουστάρεις. Έχει και φρη ίντερνετ, οπότε μεγάλη καινοτομία για την αμερικάνικη αγορά. Για μας όμως όχι, ιφ γιου νόου γουάτ άι μην!

Πού να πιω το καφεδάκι μου απολαυστικά, λοιπόν; Στα μικρά καφέ, αγαπητοί φίλοι. Θα εκπλαγείτε από το πόσο καλά είναι τα μικρά καφέ που βρίσκονται κυρίως στο Γκρήνουιτς Βίλατζ και στα πέριξ. Σελφ σέρβις, με άνεση παραμονής, με δικά τους χαρμάνια, διακόσμηση με άποψη, ευγενέστατο σέρβις, ακόμα και μπλουζάκια με το λογότυπό τους διαθέτουν και σάιτ - εννοείται!

Williamsburg cafe
Williamsburg cafe

Δεν σας λέω ποια είναι ακριβώς, καθώς είναι δεκάδες, αν τυχόν βρεθείτε κατά κει μπείτε άφοβα και αν δεn βρεθείτε πάρτε ιδέες να φτιάξετε κανένα ανάλογο. Απέναντι από το μικροσκοπικό μου δωμάτιο ευρίσκετο μια φημισμένη εισαγωγική του καφέ, παλιά και δημοφιλέστατη, η Puerto Rico importing co. Όσοι έχετε περάσει από Νιου Γιορκ την ξέρετε, μερικοί ακόμη παραγγέλνετε καφεδάκι από τα χαρμάνια της, μιλάμε για χαρμάνια ατελείωτα, κάθε μέρα να πίνεις άλλο και να μην τελειώνει. Αγοράζεις το καφεδάκι σου, σου βάζει και ένα για τοn δρόμο, μάλιστα! Στο Puerto Rico σου φτιάχνουν και καφέ από τα χαρμάνια τους. Όχι πολλούς, κάθε μέρα μια - δυο ποικιλίες. Το παίρνεις, βάζεις και γαλατάκι μόνος σου, περνάς στο παγωμένο ποτήρι και το ειδικό χάρτινο κολάρο για να μη κρυώνει το χέρι σου και έφυγες για τη δουλειά.

Τον Ιούνη, που πιάνει η υγρασία, ο κόσμος πίνει το ice coffee το λεγόμενο, δηλαδή αμερικάνικος φίλτρου χτυπημένος με πάγο. Μια χαρά τραβιέται και πιο υγιεινός από τον φραπέ είναι, μην ακούω σχόλια για ξενέρωτο καφέ. Με δύο δολλάρια τσακώνεις μια ποτηρούμπα να και πίνεις για κανένα τρίωρο.

Όσοι νοσταλγήσετε φραπεδάκι, μία η λύση: Αστόρια! Athens café στην 36η οδό, καθώς και άλλες καφετέριες ελληνικές και ράθυμες. Εδώ σερβίρεται φραπεδάκι νοσταλγικό και ελληνικότατο, τα γκαρσόνια δεν βιάζονται και ο πελάτης δεν αγχώνεται να φύγει! Να σημειώσουμε το αξιοπερίεργο, ότι άπαξ και μπεις με τον καφέ στο χέρι σε καμιά μπουτίκ, από αυτές τις ψαγμένες, στο Williamsburg ή στα πέριξ της Little Italy, ουδείς σε κυνηγάει να βγεις έξω, όπως οι ημεδαποί καταστηματάρχες που σε βγάζουν όξω, που νομίζουν ότι είσαι χαζός και ότι θα ρίξεις τον καφέ σου στα εκλεκτά τους ρούχα. Και μάλιστα, πολλά εμπορικά έχουν και καφετιέρες μέσα και ενόσω χαζεύεις σε κερνάνε και ένα καφεδάκι, άλα της!

Porto rico coffee shop και χαρμάνι εκλεκτό
Porto rico coffee shop και χαρμάνι εκλεκτό

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Εδώ το εκλεκτό Πουέρτο Ρίκο: portorico.com/store. Και τα πιο ψαγμένα καφέ, με δικές τους φρεσκότατες λιχουδιές, σνακ, οργανικούς και fair trade καφέδες, χυμούς και διάφορα καλά, στο Williamsburg, στο Greenwich Village, στο East Village και στα πέριξ της Little Italy, με μερικά από τα ομορφότερα εμπορικά της πόλης. 

Τώρα, αν θέλεις και το απαραίτητο γλυκάκι σου, για να δυναμώσεις από τον ατελείωτο ποδαρόδρομο στα στενά και της λεωφόρους της πόλης, εγώ συστήνω τα κάπκεηκ του Κραμπ! crumbs.com.
Φρεσκότατα, ακόμα και αν τα πάρεις αργά το βράδυ λίγο πριν κλείσουν, λες και τα φτιάξανε εκείνη τη στιγμή! Σου βάζουν και για το σπίτι, σε ειδική σακουλίτσα με βάση για να μην πατικώνονται, ειδικά αυτό με το λεμόνι ήταν θεϊκόν! Τα Κραμπ είναι αλυσίδα και βρίσκονται πανταχού. Και βεβαίως το Magnolia Bakery, για τις φίλες του Sex & the city με την απαραίτητη αναμνηστική απ' έξω!

Ας φτιάξουμε τώρα μια φραπεδιά περιποιημένη!
Καλό καλοκαιράκι!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Ορφανού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'