Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Trifle: στρώσε το στρώμα σου για οκτώ

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςφράουλες, trifle

Η παρηγοριά που σου χαρίζει η μαγειρική (το πολυειπωμένο «comfort») σίγουρα σχετίζεται με τη σιγουριά που, συνήθως, κρύβει. Όσο κι αν όλα γύρω σου αλλάζουν, όσο κι αν δεν είσαι σίγουρος για τίποτε, ξέρεις πως, πίσω στην κουζίνα, τα υλικά για το κέικ που φτιάχνεις εδώ και τόσα χρόνια θα σου δώσουν το κέικ που χαίρεσαι να δοκιμάζεις εδώ και τόσα χρόνια. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτό το γλύκισμα, που θα μπορούσες να φτιάξεις ακόμα και δεμένος πισθάγκωνα, αρνείται να ψηθεί σωστά και να φουσκώσει; Απογοήτευση, η πρώτη αντίδραση. Ευκαιρία για τράιφλ, η δεύτερη, πιο ευρηματική και αισιόδοξη. Το τράιφλ (trifle), βρετανικής καταγωγής, είναι ένα επιδόρπιο σε στρώσεις: σαβαγιάρ, παντεσπάνι ή κέικ, κρέμα και φρούτα όλων των ειδών. Εναλλακτική εκδοχή της κλασικής χριστουγεννιάτικης αγγλικής πουτίγκας και λύση έξοχη για κέικ, τσουρέκια και γλυκά ψωμιά που δεν πέτυχαν στο ψήσιμο, λάσπωσαν ή παραψήθηκαν. Η κρέμα και ο πολτός των φρούτων τα μετατρέπουν σε χρήσιμες ζουμερές βάσεις. Όσο για το ύψος του; Όσο πιο ψηλά, τόσο πιο καλά. Στη δική μας, για παράδειγμα, εκδοχή «στρώσαμε το στρώμα μας για οκτώ» (τραγουδούσαμε παραφράζοντας το μέγα άσμα), φτάσαμε αισίως τις οκτώ στρώσεις. Ο όρος trifle στα ελληνικά αποδίδεται ως «αντικείμενο απλό, μικρής σημασίας» και πράγματι: τίποτε το απαιτητικό ή δύστροπο δεν έχει αυτό το γλυκό. Γευστικό και εύκολο, εγγυημένη η επιτυχία του.

Photo: sweetamandine.com
Photo: sweetamandine.com

Τα αναγκαία:

Για την κρέμα

  • 6 κρόκοι αυγών
  • μισό φλιτζ. ζάχαρη
  • ½ φλιτζ. γάλα
  • 3 κ.σ. βούτυρο μαλακό
  • 1 κ.γ. βανίλια σε σκόνη
  • 3 κ.γ. κορν φλάουρ

Για τον πολτό φράουλας

  • 10-12 φράουλες κομμένες σε φέτες
  • 1/3 φλιτζ. ζάχαρη
  • κουαντρώ ή γκραν μαρνιέ (προαιρετικά)

Για τη σαντιγύ

  • 2 φλιτζ. κρύα κρέμα γάλακτος
  • 3 κ.σ. ζάχαρη

Ξεκινάμε με την ετοιμασία της κρέμας, που θα χρειαστεί να παγώσει στο ψυγείο για περίπου δύο ώρες πριν χρησιμοποιηθεί. Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και μέσα της αδειάζουμε όλα τα υλικά που προορίζονται για την κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς. Δεν σταματάμε μέχρι το μίγμα να πάρει την πρώτη βράση και τότε του δίνουμε μερικά λεπτά ακόμη για να πήξει (2 με 3 είναι αρκετά). Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα βαθύ μπολ, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το ξεχνάμε στο ψυγείο τουλάχιστον για δύο ώρες - ιδεωδώς για μία νύχτα.

Για την ετοιμασία του κέικ, αν δεν έχουμε ένα κακοψημένο να διασώσουμε, εμπιστευόμαστε την συνήθη μας εκδοχή. Λευκό ή σοκολατένιο, με γεύση λεμονιού... όλα τους ταιριάζουν περίφημα αρκεί να λείπει το γλάσο και η πλούσια επικάλυψη. Αν είναι ψημένο σε φόρμα στρογγυλή, εύκολα το κόβουμε σε τρία ισόπαχα κομμάτια οριζόντια, ώστε να εξασφαλίσουμε τρεις δίσκους - στρώσεις για το γλυκό μας. Αν έχει σχήμα ορθογώνιο, πάλι οριζόντιο κόψιμο σε τρία τμήματα. Σε κάθε περίπτωση λειαίνουμε την επιφάνειά του ξύνοντας με ένα μεγάλο μαχαίρι και αφαιρούμε πιθανές σκληρές γωνιές.

Μόλις περάσει ο απαιτούμενος για την κρέμα χρόνος, κόβουμε τις φράουλες σε φέτες και μαζί με τη ζάχαρη και το γκραν μαρνιέ ή το κουαντρώ τις χτυπάμε στο μπλέντερ ώσπου να προκύψει φραουλένιος, βελούδινος πολτός. Με μίξερ χειρός ή γρήγορα με μία σπάτουλα χτυπάμε την κρέμα γάλακτος - παγωμένη ακόμα - και, μόλις αρχίσει να πήζει, προσθέτουμε τη ζάχαρη τμηματικά. Το ανακάτεμα συνεχίζεται μέχρι να αφρατέψει για τα καλά.

Κρέμα, σαντιγύ και πολτός, όλα έτοιμα - ξεκινά λοιπόν το χτίσιμο του trifle:

Διαλέγουμε ένα βαθύ κυκλικό - γυάλινο κατά προτίμηση, για να κερδίσει τις εντυπώσεις - μπολ και στη βάση του βάζουμε την πρώτη στρώση από κέικ. Συνήθως δεν εφαρμόζει τέλεια, οπότε σπάμε τα τμήματα που προεξέχουν και τα στρώνουμε έτσι ώστε να καλύψουν πλήρως τη βάση του σκεύους. Πάνω της αδειάζουμε περίπου τα 2/3 του πολτού που ετοιμάσαμε. Φαίνεται πολύς, όμως το κέικ θα τον απορροφήσει και με το παραπάνω. Μερικές φέτες φράουλας από πάνω και μερικές ακόμη στο πλάι, κάθετα, που με την κρέμα που θα πέσει σε λίγο θα κολλήσουν στα τοιχώματα του σκεύους. Τούτη η φροντίδα προαιρετική - αν θέλουμε να εκπλήξουμε και οπτικά.

Ανακατεύουμε καλά την παγωμένη πια κρέμα και ρίχνουμε τη μισή πάνω από τις φράουλες. Ακριβώς από πάνω της περιχύνεται η μισή σαντιγύ. Το στρώσιμο συνεχίζεται και στον δεύτερο όροφο με τον ίδιο τρόπο: στρώση των κομματιών του κέικ, τον μισό από τον πολτό φράουλας που απέμεινε, την άλλη μισή κρέμα και την υπόλοιπη σαντιγύ. Το επιστέγασμα έρχεται με την τρίτη και τελευταία στρώση κέικ. Το πιέζουμε ελαφρώς και πάνω του αδειάζουμε όσο πολτό περίσσεψε καθώς και μερικές ακόμα φράουλες ψιλοκομμένες.

Photo: sweetamandine.com
Photo: sweetamandine.com

Επιστροφή στο ψυγείο για 2 με 3 ώρες πριν το σερβίρισμα που θα γίνει με αποφασιστικό βύθισμα της κουτάλας, για να φέρει πάνω λίγο απ' όλα. Το γλυκό είναι σίγουρα αρκετό ως και για 7 με 8 άτομα (ασχέτως αν στο λαίμαργο σπίτι μας, δύο λιχούδηδες επιδρομείς, με κουτάλια της σούπας ανά χείρας, κατόρθωσαν να το εξαφανίσουν όλο σε μία νύχτα).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'