Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ασί παρμαντιέ, η γαλλική πατατόπιτα

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

H μακαρονάδα της Πέμπτης: μελωμένη, καραμελωμένη

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγέςμακαρόνια, μανιτάρια, κρεμμύδια, πράσο

Εξωγήινης σχεδόν ομορφιάς, σαν πιατάκια του καφέ, συντρόφους της Αλίκης της χώρας των θαυμάτων, τα μανιτάρια πορτομπέλλο απλώνονται πια, εδώ και κάμποσο, στους πάγκους των λαϊκών αγορών. Εγχώρια, χύμα. Φουρνίζεις ένα με βότανα, λαδάκι και λίγο τυρί και χόρτασες. Εύσαρκα, αρωματικά, ανταμώνουν με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και μεταμορφώνουν άρδην τη μακαρονάδα της σήμερον.

Photo: prouditaliancook.com
Photo: prouditaliancook.com

Μακαρονάδα με πορτομπέλλο και καραμελωμένα κρεμμύδια

  • 1 συσκευασία (500 γρ.) ζίτι ή τορτιλόνι ή πένες, πάντως κοντόχοντρα ζυμαρικά
  • 5 ξερά κρεμμύδια
  • 2 πράσα, το λευκό τους στέλεχος
  • 6 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουταλάκια ζάχαρη
  • 600 γρ. μανιτάρια ποροτομπέλλο κομμένα σε παχουλές φέτες*
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 καλή χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • τριμμένο πεκορίνο
  • αλάτι και πιπέρι

Κόβω τα κρεμμύδια σε ισόπαχες λεπτές ροδέλες και αντιστοίχως τα πράσα. Ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά ένα βαθύ βαρύ τηγάνι (το γνωστό μαντεμένιο κατάλληλο για όλες τις δουλειές) μαζί με 4 κουταλιές ελαιόλαδο. Τα αφήνω για δύο λεπτά πάνω στη φωτιά ανακατεύοντας και μετά αλατίζω και πασπαλίζω με τη ζάχαρη. Ανακάτωμα ξανά, χαμηλώνω τη φωτιά στο ελάχιστο, κλείνω το καπάκι και τα φήνω για ¾ της ώρας, ανακατεύοντας πότε πότε. Δεν θέλω να κολλήσουν ούτε να μαυρίσουν, να γίνουν καστανά μόνο, γλυκά και καραμελωμένα.

Τους προσθέτω τα κομμένα πορτομπέλο και 2 κουταλιές ελαιόλαδο ακόμη, το σκόρδο λιωμένο, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνω όλα μαζί 6 - 7 λεπτά. Αν δω ότι είναι στεγνά, προσθέτω 1-3 κουταλιές καυτό νερό από την κατσαρόλα των μακαρονιών που βράζει παραπλεύρως.

Ναι, παράλληλα ετοιμάζονται τα ζυμαρικά και η συνοδεία τους. Τα ζίτι σε άφθονο αλατισμένο νερό. Καλύτερα, μάλιστα, τα ζυμαρικά να 'ναι ολικής άλεσης – εν προκειμένω ταιριάζουν καλύτερα με το άρωμα δάσους των μανιταριών.

Αφού αναμείξω σουρωμένα ζυμαρικά και καραμελωμένο μίγμα μανιταριών, πασπαλίζω με μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο τυρί. Επιπλέον πιπέρι, αλεσιές, που λέει κι η Καλή Δοξιάδη, επιβάλλεται.

* Τα μανιτάρια δεν πλένονται γιατί μαραγκιάζουν και πλαδαρώνουν: τα ξεσκονίζουμε ή τα σκουπίζουμε με ένα πανάκι κουζίνας.

(παραλλαγή συνταγής από το prouditaliancook)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'