Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Από την Τσαγκαράδα: Λουκάνικο σε παραλλαγές

του Φιλάρετου Ψημμένου ΣυνταγέςΠήλιο, λουκάνικα, ντομάτες, μανιτάρια

Την περίοδο του Ιουνίου είμαι συνήθως μόνος στην Τσαγκαράδα ή με τον γιο μου. Από τη μια η δουλειά στο ξενοδοχείο, από την άλλη τα κεράσια και τα βύσσινα του κτήματος που ωριμάζουν όλα μαζί, από την παράλλη τα βότανα και τα μανιτάρια του βουνού που με αποπλανούν, δεν μένει χρόνος καθόλου. Όμως αυτό το έρμο σώμα χρειάζεται καύσιμα για να αντέξει το εξοντωτικό πρόγραμμα. Χρειάζεται κάτι νόστιμο, που να γίνεται γρήγορα. Τότε μπαίνουν μπροστά οι ‘παραλλαγές σε ένα θέμα’. Ένα βασικό υλικό δηλαδή, συνήθως κρέας που συνδυάζεται κάθε ημέρα με άλλα υλικά, ώστε να μη γίνεται βαρετό.

Συνήθης περίπτωση ο κιμάς. Μαγειρεύεται όλος μαζί με πλούσια ντοματένια σάλτσα. Την πρώτη ημέρα έχουμε μακαρονάδα σπέσιαλ. Ό,τι περισσέψει χωρίζεται σε μερίδες, μπαίνει στα κατάλληλα ταπεράκια, άλλα για το ψυγείο και άλλα για κατάψυξη. Τις επόμενες ημέρες  συνδυάζεται με τραχανά, σαν τραχανάς αρτυμένος με κιμά ή με ρύζι και λαχανικά ή με πλούσια πατατοσαλάτα με κρεμμύδι και καυτερή πιπεριά, κλπ.

Σήμερα όμως θα ήθελα να παρουσιάσω την παραλλαγή των τριών υλικών. Βασικό συστατικό της το λουκάνικο. Σταθερή αξία το λουκάνικο. Μπορεί να διατηρηθεί αρκετές ημέρες στο ψυγείο αλλά και την κατάψυξη. Είναι νόστιμο και ευκολοσυνδύαστο. Εγώ προτιμώ το ντόπιο πηλιορείτικο από τον Σουλτάνη, τον χασάπη στο Μούρεσι. Είναι φτιαγμένο από μείγμα πρόβειου, χοιρινού και κατσικίσιου κρέατος.

Παραλλαγή Νο 1, η κηπευτική: λουκάνικο – πατάτα – ντομάτα

Υλικά

  • μισή θηλιά λουκάνικο
  • 2-3 πατάτες βρασμένες
  • 2-3 ντομάτες κομμένες σε τέταρτα
  • αλατοπίπερο

Παρασκευή

Μετά την επιστροφή μας από το κτήμα, κόβουμε το λουκάνικο σε κομμάτια ενός εκατοστού και τα αραδιάζουμε στη μια άκρη ενός πυρίμαχου σκεύους. Ξεφλουδίζουμε την πατάτα την κόβουμε σε κομμάτια που τα απλώνουμε στη μέση. Αραδιάζουμε τις ντομάτες μας στο άλλο άκρο. Αλατοπιπερερώνουμε κατά βούληση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά.

Σερβίρουμε στο πιάτο με τάξη, τα λουκάνικα, τις πατάτες και τη ντομάτα. Λιώνουμε τις πατάτες μαζί με την ψημένη ντομάτα και κάνουμε σαλτσούλα εξαιρετική. Περιχύνουμε και με τα ζουμιά του λουκάνικου. Μην το φοβάστε - ο εργαζόμενος έχει ανάγκη και το λίπος για να αντέξει. Μια μπύρα και μετά ύπνος για μισή ώρα γιατί η δουλειά έχει και συνέχεια.

Παραλλαγή Νο 2, η βουνίσια: λουκάνικο – πατάτα – βωλίτες

  • μισή θηλιά λουκάνικο
  • 2-3 πατάτες βρασμένες
  • 4- 5 μικρά, σφιχτά καλογεράκια (βωλίτες)
  • αλατοπίπερο

Μετά την επιστροφή μας από το βουνό, κόβουμε το λουκάνικο κλπ. Στο τέλος βάζουμε τα φρεσκομαζεμένα καλογεράκια κομμένα σε κομμάτια. Βάζουμε τα μπαχαρικά μας και  ψήνουμε όπως παραπάνω.

Όσον αφορά τα μπαχαρικά ή τα αρτύματα του πιάτου, ανάλογα το τι έχουμε μπορούμε να βάλουμε μαΐντανο, δενδρολίβανο, κόκκινοή μαύρο πιπέρι, κουρκουμά στις πατάτες, κλπ.

Παραλλαγή Νο 3, η δική σας (περιμένω τη συνταγή στον χώρο των σχολίων)

Υλικά...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Φιλάρετου Ψημμένου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'