Μεζέδες για Μουντιάλ: πατατοσαλάτα απ' το Ιράν
Η πατατοσαλάτα με κοτόπουλο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ορεκτικά της Ιρανικής - πρώην περσικής - κουζίνας και θεωρείται αναπόσπαστο στοιχείο των γιορταστικών μπουφέδων.
Οι Ιρανοί την προτιμούν με όσο το δυνατόν περισσότερη μαγιονέζα - ορισμένοι καλύπτουν και ολόκληρη τη σαλάτα με έξτρα μαγιονέζα - αλλά η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνει "μόνο" δύο φλυτζάνια. Η δε παραλλαγή με το φρέσκο αγγούρι εντυπωσιάζει αισθητικά - και δροσίζει γευστικά.
Salad Olivieh
- 3 μεγάλες πατάτες βρασμένες
- 3 αυγά σφιχτά
- 2 φλ. ψητό κοτόπουλο ψιλοκομμένο
- 2 φλ. κατεψυγμένα καρότα (baby) και αρακά
- 1 βαζάκι αγγουράκι τουρσί
Για το ντρέσσινγκ
- 2 φλ. μαγιονέζα
- 1/4 φλ. χυμό λεμονιού
- 2 κουταλιές μουστάρδα
- 1/8 φλ. ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
Κόβουμε τις πατάτες, τα αυγά και τα τουρσιά σε μικρά κομμάτια. Βουτάμε τα κατεψυγμένα λαχανικά σε βραστό νερό για λίγα λεπτά και στραγγίζουμε.
Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Φτιάχνουμε το ντρέσινγκ αναμειγνύοντας όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά την σαλάτα μας.
Καθαρίζουμε 8-10 αγγούρια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Τα απλώνουμε προσεκτικά σε μία φόρμα και πάνω τους βάζουμε την πατατοσαλάτα.
Αφήνουμε την φόρμα στο ψυγείο για 2 ώρες (το αγγούρι βγάζει υγρά αν την αφήσουμε περισσότερο).
Ξεφορμάρουμε και την στολίζουμε με λίγο μαϊντανό στο κέντρο και ό,τι άλλο επιθυμήσει η φαντασία μας.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Μεζέδες για Μουντιάλ: Picadas από την Αργεντινή
- Μεζέδες για Μουντιάλ: Pimento cheese απ' τον αμερικάνικο Νότο
- Μεζέδες για Μουντιάλ: Γκουακαμόλε απ' το Μεξικό
- Μεζέδες για Μουντιάλ: μακαντάμια απ' την Αυστραλία
- Μεζέδες για Μουντιάλ: το εθνικό chivito της Ουρουγουάης
- Μεζέδες για Μουντιάλ: ιταλικά χρώματα
- Μόνο δροσιά: πατατοσαλάτα με τζατζίκι
- Με salsa verde: πατατοσαλάτα μεσογειακή
- Πατατοσαλάτα μπανιαρισμένη σε μέλι και μουστάρδα
- Τα ιταλικά: πατατοσαλάτα από την Παντελλερία
- Πράσινη σαλάτα με βινεγκρέτ μανταρινιού