Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μεζέδες για Μουντιάλ: το εθνικό chivito της Ουρουγουάης

της Γκέλης Βούρβουλη ΣυνταγέςΜεζέδες για Μουντιάλ, σάντουιτς, Μουντιάλ

Σύμφωνα με τον σεφ Άντονι Μπουρντέν, η κορυφή της τέχνης των σάντουιτς βρίσκεται στην Ουρουγουάη και λέγεται chivito. Είναι το εθνικό φαγητό της χώρας και πρόκειται για ό,τι πιο νόστιμο και ανθυγιεινό μπορεί να συγκεντρωθεί ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμιού. Και steak και μπέικον και τυριά και ζαμπόν – και τηγανητό αυγό, για να ολοκληρωθεί η υπερβολική δόση χοληστερίνης.

Photo: acsoterroni@Flickr
Photo: acsoterroni@Flickr

Η λέξη “chivito” σημαίνει “κατσικάκι” και το εθνικό σάντουιτς της Ουρουγουάης πήρε το όνομά του όταν το 1946, σε φημισμένο εστιατόριο της Πούντα ντελ Έστε, μία πελάτισσα απο τη βόρειο Αργεντινή ζήτησε κατσικάκι. Το πιάτο δεν υπήρχε στο μαγαζί και ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να της παρουσιάσει σαν chivito ένα σάντουιτς δικής του έμπνευσης, το οποίο έμεινε στην Ιστορία.

To chivito τρώγεται με δύο χέρια και χρειάζεται ψωμί που μπορεί να σηκώσει βάρη.

Chivito (για 4 σάντουιτς)

  • 4 μεγάλα ψωμάκια
  • 4 λεπτές φέτες φιλέ μινιόν
  • 8 φέτες μπέικον
  • 8 φέτες ζαμπόν
  • 8 φέτες ντομάτα
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 8 φέτες καπνιστή μοτσαρέλα
  • 4 αυγά
  • μαρούλι
  • μαγιονέζα
  • κέτσαπ
  • αλάτι και πιπέρι

Τηγανίζουμε το μπέικον και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε χαρτί κουζίνας. Ζεσταίνουμε το τηγάνι και ψήνουμε τα φιλέτα για δύο λεπτά από κάθε πλευρά. Τα αφήνουμε κι αυτά σε χαρτί κουζίνας.

Συνεχίζοντας στο ίδιο τηγάνι, ψήνουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Σε άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο βούτυρο και τηγανίζουμε τα αυγά.

Προθερμαίνουμε το γκριλ. Αλείφουμε τα ψωμάκια με κέτσαπ και μαγιονέζα και τοποθετούμε ένα φύλλο μαρουλιού στο ψωμάκι βάσης. Συνεχίζουμε με ένα φιλέτο, δύο φέτες μπέικον, δύο φέτες ζαμπόν, δύο φέτες ντομάτα, κρεμμύδια και δύο φέτες μοτσαρέλα. Βάζουμε τα ψωμάκια στο γκριλ και ψήνουμε για λίγο, μέχρι να λιώσει το τυρί.

Προσθέτουμε το αυγό και τα σκεπάζουμε με το άλλο μισό ψωμάκι. Τρώμε αμέσως (με τα δύο χέρια).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γκέλης Βούρβουλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'