Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ο νόμος των φρούτων

της Χριστίνας Ταχιάου φρούτα, φρούτα εποχής, γεωργική παραγωγή, σούπερ μάρκετ

Ο κύριος στο σούπερ - μάρκετ κοίταξε τα φρούτα με απογοήτευση. «Χάλια, όλα χάλια», είπε απογοητευμένος. Κι όμως, το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ έχει καλής ποιότητας, πάντοτε, πράγματα. Όντως, όμως, ούτε τα βερίκοκα ούτε τα κεράσια έδειχναν πολύ ελκυστικά. Πρώιμα και τα δυο φρούτα και σε ακριβές τιμές.

Photo: chez_loulou@Flickr
Photo: chez_loulou@Flickr

Τηλεφώνησα στον φρουτέμπορο φίλο για να πάρω πληροφορίες για την ποιότητα των φετινών καλοκαιρινών φρούτων. «Οι βροχές και το χαλάζι έκαναν μεγάλη ζημιά», είπε. «Δε βγήκαν καλά φέτος κι όσα μείνουν για πώληση θα είναι ακριβά». Στην αρχή της σεζόν έπεσαν πολλές βροχές (στη βόρεια Ελλάδα ακόμη έχουμε σχεδόν καθημερινά μπουρίνια) και τόσο τα κεράσια όσο και τα βερίκοκα είναι πολύ ευαίσθητα φρούτα. Τα κεράσια βγάζουν σαπίλα ενώ τα βερίκοκα σαπίζουν. Φέτος, τα καλά κεράσια είναι ακόμη και στα 5 ευρώ το κιλό ενώ το τα καλά βερίκοκα στα 3 και βάλε.

Ο νόμος της αγοράς των φρούτων είναι ότι κάθε επόμενο στη διαδοχή αποκλείει το προηγούμενο. Τι εννοώ; Ότι το κεράσι πρέπει να έχει πουληθεί πριν βγει το καρπούζι. Ήδη το ογκώδες καρπούζι έκανε την εμφάνισή του κι απειλεί το μικρό και κομψό κερασάκι. Λόγω τιμής: για να χορτάσεις με κεράσια θέλεις πολύ περισσότερα χρήματα απ’ όσα για να χορτάσεις με καρπούζι. Δύο κιλά καλά κεράσια θα κοστίσουν περίπου 10 ευρώ κι ένα καρπούζι μόλις 1,5 - 2.

Τα καρπούζια δεν επηρεάζονται από καιρικά φαινόμενα, επειδή εμβολιάζονται οι ρίζες τους, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί με τα κεράσια και τα κεράσια και τα βερίκοκα που καταστρέφονται εάν επηρεαστούν ο κορμός και τα φύλλα τους. Και το καρπούζι, όμως, δεν έχει απεριόριστο χρόνο. Πρέπει να πουληθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Διότι αμέσως μετά έρχεται φουριόζο το μανταρίνι. Η πρώτη ποικιλία που βγαίνει είναι η σαντσούμα, μετά η κλημεντίνη κι αμέσως μετά το «απλό» μανταρίνι. 

Όπως το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, έτσι και το επόμενο φρούτο διώχνει το προηγούμενο.

Καλό καλοκαίρι!

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'