Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Γαύρος σε φύλλο κρούστας και σάλτσα βουτύρου με σαφράν

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Καρυδόπαστα

της Αντιγόνης Παπαθανασίου Συνταγές

Η συνταγή προσαρμόζεται ανάλογα με το μέγεθος της φόρμας στην οποία θα ψήσουμε το γλυκό. Μικρότερη φόρμα συνεπάγεταιότι αφαιρούμεδύο κουταλιές από τα υλικά μας.

Υλικά για φόρμα Νο 26

  • 12 αυγά
  • 12 κουταλιές ζάχαρη
  • 12 κουταλιές παξιμάδι χοντροτριμμένο
  • 12 κουταλιές καρύδι χοντροτριμμένο (περίπου 200 γραμμάρια)
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 σφηνάκι κονιάκ

Εκτέλεση:
Ας ξεκινήσουμε από το παξιμάδι. Θα πάρουμε από τον φούρνο της γειτονιάς μας παξιμάδι σε φέτες. 12 κουταλιές είναι περίπου 5 παξιμάδια. Θα τα χοντροτρίψουμε στο μπλέντερ. Το ίδιο θα κάνουμε και με το καρύδι.

Στη συνέχεια, χτυπάμε τα ασπράδια χώρια. Χτυπάμε τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη και αφού η ζάχαρη λιώσει, προσθέτουμε διαδοχικά μια κουταλιά παξιμάδι, μια κουταλιά καρύδι, μέχρι να τις εξαντλήσουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σόδα και το κονιάκ. Στο τέλος προσθέτουμε τα χτυπημένα μας ασπράδια και ανακατεύουμε ελαφρά.

Αλείφουμε τη φόρμα μας με βούτυρο και την πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 45 λεπτά.

Σιρόπι:
Για το σιρόπι θα χρειαστούμε 2 1/2 ποτήρια νερό και 2 1/2 ποτήρια ζάχαρη. Θα το αφήσουμε να βράσει, αφού προσθέσουμε μερικά γαρυφαλλάκια.
Όπως ξέρουμε το μυστικό στο σιρόπιασμα είναι: κρύο γλυκό, ζεστό σιρόπι. Άρα αφήνουμε την καρυδόπαστα να κρυώσει και την σιροπιάζουμε όπως είναι μέσα στη φόρμα, με ζεστό σιρόπι. Η καρυδόπαστα είναι απόλαυση, ότανσερβίρεται μεσαντιγύ τον χειμώνα και μεπαγωτό βανίλιατο καλοκαίρι.

*Η Αντιγόνη Παπαθανασίου είναι αναγνώστρια του protagon.gr

 

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'