Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πώς αντιμετωπίζουμε τον σκώρο του αμπελιού

του Κώστα Λιονουδάκη Α΄Βοήθειεςαμπελώνες, κληματαριές, ευδεμίδα

Η ευδεμίδα (Lobesia botrana) είναι ένα μικρό καστανοπράσινο πεταλουδάκι μήκους 6 - 8 χιλιοστών που αποτελεί τον κυριότερο εντομολογικό εχθρό της αμπελοκαλλιέργειας της χώρας μας. Καταστρέφει τα άνθη και προκαλεί ποιοτική υποβάθμιση και σαπίλα στα σταφύλια, ειδικότερα σε κληματαριές και αμπέλια που έχουν πυκνόρραγους καρπούς.

Photo: agri.state.id.us
Photo: agri.state.id.us

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας, η ευδεμίδα συμπληρώνει 3 γενεές τον χρόνο ενώ στις νοτιότερες (Αττική, Πελοπόννησο και Κρήτη), παρατηρείται και τέταρτη γενεά. Η πρώτη πτήση των πεταλούδων (ακμαίων) ξεκινά στα μέσα Απριλίου και αφήνουν τα αυγά τους στις ταξιανθίες των αμπελιών. Οι ανθοφάγες κάμπιες (προνύμφες) που βγαίνουν, προσβάλλουν και καταστρέφουν τα άνθη και τα συνδέουν με μετάξινα νημάτια. Οι πεταλούδες της επόμενης γενιάς, κατά τον Ιούνιο, ωοτοκούν στα τσαμπιά και οι κάμπιες τρέφονται από τα άγουρα σταφύλια προκαλώντας πτώση τους. Στο επόμενο διάστημα (Ιούλιο - Σεπτέμβριο), οι κάμπιες της τρίτης γενεάς προκαλούν τις σοβαρότερες ζημιές διότι προσβάλλουν τα ώριμα σταφύλια.

Για τη βιολογική καταπολέμηση της ευδεμίδας, πρέπει να παρακολουθείται η πυκνότητα του πληθυσμού του εντόμου σύμφωνα με τις γεωργικές προειδοποιήσεις από τα Κέντρα Φυτοπροστασίας για να πραγματοποιούνται οι επεμβάσεις στον κατάλληλο χρόνο. Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας αυτοσχέδιες παγίδες παρακολούθησης χρησιμοποιώντας πλαστικά δοχεία, προσθέτοντας 60 ml ξυδιού και τέσσερις κουταλιές σούπας ζάχαρης σε ένα λίτρο νερό.

Η καταπολέμηση της ευδεμίδας γίνεται αποτελεσματικά με το σκόνισμα ή ψεκασμό με βιολογικό σκεύασμα βακίλου Θουριγγίας, όταν γίνεται έγκαιρα, με την έναρξη των πτήσεων των πεταλούδων. Επίσης ο βιολογικός ψεκασμός με θερινό πολτό σε συνδυασμό με φυσικό πύρεθρο, δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα αρκεί ο ψεκασμός να γίνεται σε θερμοκρασίες κάτω των 28° C.

* Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα "Tα Μυστικά του Κήπου" που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Λιονουδάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Α΄Βοήθειες'