Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ρόστι: επιστροφή στις γουρουνιές

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςπατάτες, πρωινό, ρόστι

Η επιστροφή στις γουρουνιές (αν τις ξεχάσαμε ποτέ) αναπόφευκτη το σαββατοκύριακο, αυτή τη φορά όμως θα γίνει με ελβετικές καταβολές. Παρακολουθώντας τις προάλλες μια γερμανική ταινία, αρνούμενος να χρησιμοποιήσω υπότιτλους -προφασιζόμενος «εξάσκηση στη γλώσσα» - εντόπισα το πρωινό αντικείμενο του πόθου: το ρόστι. Ένας από τους πρωταγωνιστές ξεφούρνιζε μια πατατένια αχνιστή λιχουδιά αναφέροντας, ευτυχώς, το όνομά της. Με λίγο ψάξιμο βρήκα πως το ρόστι (rösti) δεν είναι μια τυχαία γουρουνιά, παρά σύνηθες πρωινό των Ελβετών αγροτών και δη των γερμανόφωνων. Πατάτες μαζί με κρεμμύδια ψημένα στον φούρνο... πολλά υποσχόμενο στην όψη, ακόμα περισσότερα στη γεύση, καθώς λίγο η πείνα, λίγο η αγανάκτησή μου από τα ομολογουμένως όχι και τόσο εύηχα γερμανικά, γρήγορα με οδήγησαν στην κουζίνα. 

Photo: icanhascook.com
Photo: icanhascook.com

Επί το έργον (για ένα πατατένιο πρωινό ή μεσημεριανό αρκετό για 8 άτομα)

  • ελαιόλαδο
  • ½ κιλό πατάτες
  • 1 πράσο
  • 5 λωρίδες μπέικον
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
  • αλάτι, πιπέρι
  • βούτυρο

Ξεκινάμε με τρεις κινήσεις: Ανάβουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς, ζεσταίνουμε νερό σε μια μεσαία κατσαρόλα και ταυτόχρονα διαλέγουμε ένα ρηχό τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Ραντίζουμε τον πάτο του με ελάχιστο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε εκεί το μπέικον ώσπου να γίνει τραγανό - κατόπιν το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Πίσω στην κατσαρόλα, μόλις το νερό βράσει, βουτάμε μέσα τις πατάτες και τις αφήνουμε εκεί για 5 λεπτά. Γεμίζουμε ένα μπολ με κρύο νερό και τις βυθίζουμε γρήγορα - γρήγορα, αμέσως μόλις το βράσιμό τους ολοκληρωθεί.

Photo: icanhascook.com
Photo: icanhascook.com

Όταν κρυώσουν αρκετά, για να μπορούμε να τις χειριστούμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις τρίβουμε με το χοντρό μέρος του τρίφτη για να γίνουν λωρίδες. Βάζουμε τις χοντροτριμμένες πατάτες σε ένα βαθύ μπολ και ραντίζουμε με ελαιόλαδο για να αποφύγουμε να κολλήσουν μεταξύ τους. Πριν όμως, τις στύβουμε καλά ανάμεσα στα χέρια μας, η επιτυχία του ρόστι προϋποθέτει τη λιγότερη δυνατή υγρασία στα υλικά. Το ίδιο κάνουμε και με το ξηρό κρεμμύδι, τρίψιμο και στύψιμο.

Πατάτες, κρεμμύδι, μπέικον και πράσο (ψιλοκομμένο), τα ανακατεύουμε όλα σ' ένα βαθύ μπολ.

Photo: icanhascook.com
Photo: icanhascook.com

Διαλέγουμε ένα στρογγυλό σκεύος για κέικ (ιδεωδώς περίπου 23 εκατοστών), το αλείφουμε ελαφρώς με βούτυρο και το βάζουμε στον φούρνο για 5 λεπτά. Αδειάζουμε εκεί επιμελώς το μίγμα με τις πατάτες και το κρεμμύδι, το στρώνουμε για να απλωθεί μα δεν το πιέζουμε, ρίχνουμε λίγο επιπλέον βούτυρο και ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία για περίπου μία ώρα και 20 λεπτά.

Photo: icanhascook.com
Photo: icanhascook.com

Ξεφουρνίζουμε μόλις ροδοψηθεί και περιμένουμε να κρυώσει όσο ετοιμάζουμε αυγά ποσέ ή και τηγανητά που θα το συνοδεύσουν (γιατί γουρουνιά χωρίς αυγό είναι μισή γουρουνιά).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'