Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κρύα αμυγδαλόσουπα της Ανδαλουσίας

της Αναστασίας Λαμπρία Συνταγές

Η συνταγή αφιερώνεται στην Λίνα του protagon, ισπανολάτρη δεινή κολυμβήτρια

Λούζεται η αγάπη μου στον Γουαλδακιβίρ και τ’ άνθη παίρνουν εωδιά απ’ το γυμνό κορμί της, πλην όμως αφού λουστεί κι ευωδιάσει τον τόπο όλο, θέλει να φάει και κάτι. Δυναμωτική μετά από έντονο κολύμπι και εξόχως δροσιστική η περιλάλητη Ajoblanco έχει ανέλθει τα σκαλιά των θερινών μου προτιμήσεων εκτοπίζοντας (για πόσο άραγε;) την γκασπάτσιο. Την ετοιμάζω για μεσημεριανό (όση ώρα όλοι οι άλλοι επιδίδονται σε απλωτές και μακροβούτια). Παγωμένο κρασί και μετά σιέστα κάτω από την κληματαριά.


Ajoblanco για παρέα τεσσάρων

100 γρ. μύγδαλα (με το φλοιό, όχι αλμυρά!)
100 γρ. ψωμί καλό, τύπου χωριάτικο, χωρίς κόρα
2 σκελίδες σκόρδο χωρίς την πράσινη φύτρα
1 λίτρο νερό κρύο
1 κουταλιά της σούπας καλό ξίδι από σέρρυ ή από κόκκινο κρασί
1 κούπα περίπου καλό, άριστο ελαιόλαδο

 

Ρίχνω τα μύγδαλα για δυο λεπτά σε βραστό νερό και τα ξεφλουδίζω με μια κίνηση, όσο είναι ακόμη πολυ ζεστά, ζουλώντας τον φλοιό τους.
Μουλιάζω το ψωμί σε κρύο νερό.
Όταν έχω σούπερ κέφια χρησιμοποιώ το πέτρινο γουδί μου για όλη τη διαδικασία, αν βιάζομαι επιστρατεύω το μπλέντερ.
Ρίχνω στο μπλέντερ (επειδή υποψιάζομαι ότι αυτό θα προτιμήσει η Λίνα) τα μίγδαλα, τα σκόρδα και λίγο, ελάχιστο αλάτι και τα δουλεύω όσο περισσότερο μπορώ. Όσο πιο πολύ τριφτούν τόσο πιο κρεμώδης και όχι κοκκώδης θα γίνει η σούπα. Προσθέτω το μουλιασμένο και καλά στυμμένο ψωμί και συνεχίζω μέχρις ότου δημιουργηθεί μια ομοιογενής πάστα. Το μπλέντερ εξακολουθεί να είναι σε λειτουργία και ρίχνω κλωστή- κλωστή το λάδι (όπως στη μαγιονέζα), έπειτα το ξίδι και τελευταίο το κρύο νερό. Όλη αυτή η τελευταία φάση της διαδικασίας πρέπει να γίνει οπωσδήποτε να με νωχέλεια και αργό ρυθμό, όχι βιασύνες.
Την παγώνω στο ψυγείο κι όταν είναι η ώρα να σερβίρω στολίζω και συνδεύω ανάλογα με τη στιγμή του θέρους: κομμένες στη μέση και ξεφλουδισμένες ρώγες σταφυλιού ή μπαλίτσες από πεπόνι ή ψημμένα, κομμένα μυγδαλα. Για σήμερα, καθότι τα σταφύλια αργούν ακόμη, επιλέγω το πεπόνι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Αναστασίας Λαμπρία

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'